Dostupni linkovi

Slovačka: Kiska imenovao novu vladu Petera Pelegrinija


Andrej Kiska
Andrej Kiska

Predsednik Slovačke Andrej Kiska imenovao je danas za premijera potpredsednika vladajuće stranke SMER, dosadašnjeg vicepremijera Petera Pelegrinija i njegovu novu vladu sa trećinom izmenjenih ministara u odnosu na prethodnu lidera SMER-a Roberta Fica, prenosi Beta.

Dugogodišnji slovački premijer koji je predvodio već tri slovačke vlade bio je prinuđen da podnese ostavku zbog masovnih protesta Slovaka, najvećih od Plišane revolucije, koji ne jenjavaju, povodom ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnirove krajem februara.

Pelegrini je danas položio zakletvu. Vlada koja je nastavak koalicije Ficovih socijalista, nacionalista iz Slovačke narodne stranke predsednika parlamenta Andreja Danka i stranke slovačkih Madjara potpredsednika parlamenta Bele Bugara usvojiće odmah program a već u petak zatražiće poverenje parlamenta.

Za to da Kiska prihvati da imenuje Pelegrinijevu vladu i da ne insistira na vanrednim izborima, kao što čine opozicija i desetine hiljada Slovaka već tri petka za redom na ulicama slovačkih gradova, presudno je bilo to što je vladajuća koalicija obezbedila potpise 79 od 150 poslanika za poverenje vladi. U isto vreme nema nade da se nadju potpisi 90 poslanika za raspisivanje vanrednih izbora.

Prvi Pelegrinijev predlog izmena u vladi Kiska je odbio, nezadovoljan izborom novog ministra unutrašnjih poslova, jer je poznanik dosadašnjeg ministra Roberta Kalinjaka koji po uverenju demonstranata i opozicije predstavlja glavnu prepreku da se pronađu krivci za ubistvo Jana Kucijaka koji je pisao o korupciji među Ficovim socijalistima i infiltraciji slovačkih sumnjivih biznismena i kalabrijske mafije Ndrangeta aktivne u agrobiznisu na istoku Slovačke u neposrednu blizinu bivšeg premijera Fica.

"Nisam sto odsto zadovoljan sastavom vlade ali kao šef države neću preći granicu Ustava. Nova vlada na čelu sa Pelegrinijem mora da dobije ne samo poverenje u parlamentu već i poverenje ljudi", kazao je u sredu slovački predsednik, kada je saznao da će novi ministar unutrašnjih poslova umesto Kalinjakovog poznanika biti dosadašnji ministar zdravlja Tomaš Druker.

Garant da će nova vlada pokušati zaista da povrati poverenje Slovaka u državne institucije trebalo bi da bude i novi ministar pravde Gabor Gal iz Mosta-Hid, stranke koja je odmah nakon ubistva Kucijaka postavila ultimatum Ficu da menja ministra unutrašnjih poslova jer će u suprotnom otići iz vlade i time izazvati prevremene parlamentarne izbore.

Organizatori demonstracija Za pristojnu Slovačku, srednjoškolci i prijatelji ubijenog novinara odlučili su da nastave proteste jer Fico ostaje lider SMER-a. Kada je podnosio ostavku rekao je "ne plašite se, nikuda ne dolazim" i sumnjiče ga da će iz pozadine poput lidera poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslava Kačinjskog vući sve poteze Pelegrinijeve vlade i onemogućiti istragu ubistva novinara, korupcije i veza sa italijanskom mafijom.

Slovačka opoziciona desnica nada se da bi mogla da prikupi dovoljnu podršku da se raspiše referendum na kome bi gradjani zatražili da se raspišu vanredni parlamentarni izbori, dve godine pre redovnog roka 2020. godine.

XS
SM
MD
LG