Dostupni linkovi

Završeno ispitivanje Sarkozyja, slijedi odluka o istrazi


Nicolas Sarkozy i libijski lider Moamer Gadafi u Jelisejskoj palati u Parizu, 10. decembar 2007.
Nicolas Sarkozy i libijski lider Moamer Gadafi u Jelisejskoj palati u Parizu, 10. decembar 2007.

Francuski istražitelji završili su ispitivanje bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja u srijedu i sada slijedi donošenje odluke o tome hoće li otvoriti i formalnu istragu o optužbama za ileglno finasiranje njegove kampanje 2007, rekao je izvor blizak ovom slučaju za Reuters.

Sarkozyja su istražitelji ispitivali puna dva dana povodom optužbi da je njegova predsjednička kampanja 2007. godine tajno primila 50 miliona eura od bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

Ovo je druga velika istraga o Sarakozyju koji se takođe suočava sa optužbama o nedozvoljnim troškovima u kampanji za predsjedničke izbore 2012. za drugi mandat koje je izgubio.

Nova istraga u Francuskoj potencijalno je najeksplozivnije političko finansiranje decenijama unazad. Sarakozy je neprekidno negirao optužbe i odbacivao ih kao "groteskne".

Ovo je prvi put da je policija ispitivala Sarakozyja zbog ovih optužbi. Francuska istraga o optužbama za finasiranje kampanje novcem iz Libije je otvorena 2013.

Niko u istrazi nije naveden kao osumnjičen, a istražitelji su fokusirani na tvrdnje o korupciji, uticaju, krijumčarenju, krivotvorenju, zloupotrebi javnih fondova i pranju novca.

Sarkozy je bio predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine. Francuska je pod njegovim vođstvom igrala glavnu ulogu u rušenju 30-godišnjeg režima Moamera Gadafija 20. oktobra 2011, nakon čega je ova zemlja bogata naftom potonula u bezakonje i sektaške sukobe koji traju do danas.

XS
SM
MD
LG