Dostupni linkovi

Najtiražniji najmanje pisali o rušenju u Savamali


Snjezana Milivojević i Dragan Janjić, na debati u Beogradu 21. marta 2018.

Dnevni listovi koji imaju naveći tiraž i Srbiji Informer i Kurir najmanje su izveštavali o slučaju rušenja u Hercegovačkoj ulici u centru Beograda u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine, pokazuje istraživanje organizacije „Civil Rights Defenders“.

„Kurir i Informer zajedno su izveštavali u obimu ispod 10%, a imaju preko 50% tiraža, Blic i Večernje novosti koji imaju oko 35% tiraža, izveštavali su u obimu oko 18%, a Politika i Danas koji u ukupnom tiražu imaju oko 13% imali su preko 70% tekstova“, kazala je Snježana Milivojević, profesorka Fakulteta političkih nauka, koja je vodila istraživanje, na njegovom predstavljanju u Beogradu.

Istraživanje obuhvata analizu izveštavanja tokom godinu dana šest dnevnih listova Danas, Politika, Blic, Večernje novosti, Kurir i Informer jer dnevni listovi, kako se navodi u istraživanju, definišu teme od javnog značaja.

Iako su mediji o slučaju Savamala uglavnom izveštavali iz ugla urušavanja pravne države, Milivojević navodi da je u poslednjih nekoliko godina prisutan trend da se sve manje kritički izveštava o vlasti.

„Konstituisao se jedan solidan, veliki blok provladinih medija koji obuhvataju čitav spektar od krajnje konzervativnog desnog krila, na tom krilu su, recimo, tabloidi koje predvodi Informer, do medija koji su nekada činili mejnstrim dnevnih novina, koji u nekim aspektima i dalje drže više standarde izveštavanja, ali u stvari i dalje su u funkciji očuvanja i podrške vlasti“, navodi Milivojević.

Glavni i odgovorni urednik agencije Beta Dragan Janjić naveo je da je u slučaju Savamala kreirana teza da je to bilo rušenje baraka ili udžerica iako je u ovom slučaju očigledno povređen javni interes.

„Niskotiražni mediji koji su pisali o ovoj temi nikada nisu postavili pitanje zašto su rušene tamo neke straćare. Ali, to je iznenada postalo jedna od glavnih tema, svi su počeli da pričaju o tome, od najviših funkcionera - zašto se bunite što su neke straćare srušene iako to niko nije spomenuo. I onda kroz taj spin to postaje jedna važna tema u raspravi iako ona kao podatak, kao suština uopšte ne postoji“, kaže Janjić.

Novinarka portala Krik Bojana Jovanović navodi da je samo jedan medij prenosio priče koje je o rušenju u Savamali objavio ovaj portal.

„Samo Danas je prenosio ključna otkrića pošto su se i oni bavili ovom temom i imali su svoje sagovornike, dok su Politika, Večernje novosti i Blic sporadično spominjali naše otkriće u smislu reakcije. Dakle, imate reakciju nekoga od prestavnika vlasti na naše otkriće, pa onda oni prenose tu reakciju, pa onda moraju negde i da spomenu da smo mi to objavili, verovatno i da bi se ogradili“, kaže Jovanović.

Jovanović navodi i da su samo televizije N1 i B92, od svih televizija, objavile snimke bagera kako ruše u Hercegovačkoj, a koje je objavio Krik.

U izveštaju o medijskom izveštavanju stoji i da su najzastupljeniji akteri u medijima, kada je reč o slučaju Savamala, tadašnji premijer, aktuelni predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i aktivisti pokreta „Ne davimo Beograd“ koji su povodom ovog događaja organizovali proteste.

Slučaj rušenja u Savamali kada su, prema rečima svedoka, maskirani ljudi rušili objekte u Hercegovačkoj ulici, a policija nije reagovala, i dalje nema sudski epilog. Aleksandar Vučić je juna 2016. godine kao odgovorne za incident označio beogradske vlasti. Međutim, niko od njihovih predstavnika nije smenjen, niti krivično gonjen.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister „slučaj Savamala“ navodi u svom izveštaju iz prošle godine i poziva na njegovo brzo razrešenje.

XS
SM
MD
LG