Dostupni linkovi

Špirić: Mektić govori o paravojskama u BiH, manje o paradžematima


Nikola Spirić, SNSD-ov poslanik u Predsatvničkom domu Parlamentarne skupštine BiH
Nikola Spirić, SNSD-ov poslanik u Predsatvničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Špirić rekao je u srijedu novinarima u Sarajevu da je sigurnost BiH postala igračka u rukama ministra sigurnosti Dragana Mektića, kojeg je nazvao neodgovornim, a da pritom PSBiH nema snage da uopće razgovara o ovom pitanju, prenosi Klix.ba.

"Već duže vremena, mjesecima, čak i godinama, ministar sigurnosti ima nastupe izvan naše zemlje na kojima govori da u BiH postoje paravojske, parapolicije te pojedinci koji potkopavaju ustavni poredak BiH i koji su opasnost za sigurnost BiH", kazao je Špirić.

Međutim, mišljenja je da Mektić nešto slabije govori o paradžematima, prisustvu IDIL-a (Islamska država), povratnicima sa stranih ratišta, registru opasnih pojedinaca i organizacija koji ne postoji u BiH te o ljudima koji su nekada predstavljali međunarodnu opasnost, a ne samo opasnost za sigurnost BiH.

Napomenuo je da je BiH, po međunarodnim sporazumima, dužna čuvati te ljude, ali da javnost u BiH ništa o tome ne zna.

Špirić je takođe rekao da, kada Mektić govori o Republici Srpskoj kao o problemu za BiH, onda dobije podršku Federacije BiH.

"Međutim, kada ja kažem da se razgovara o BiH, onda poslanici iz FBiH uopšte ne žele razgovarati o sigurnosti u BiH", istakao je.

Izrazio je bojazan da BiH ulazi u teško vrijeme te da postoje mjesta, klubovi i kasarne čija se upotreba naoružanja i vojne opreme ne može kontrolirati u nekom određenom vremenskom terminu.

"Neko se igra sa naoružanjem u BiH, a o tome ministar sigurnosti ili ne zna ili ne želi da govori", zaključio je Špirić.

Dodao je da je o ovom pitanju želio razgovarati na zatvorenoj sjednici, ali da za to nije dobio podršku.

Inače nakon usvajanja dnevnog reda i pauze koja je potom uslijedila Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuo je zasjedanje na prijedlog delegata Fahrudina Radončića (SBB) zbog njegovih obaveza pred Sudom BIH.

XS
SM
MD
LG