Dostupni linkovi

UN pozvale Tursku da ukine vanredno stanje


Ilustracija
Ilustracija

Ujedinjene nacije (UN) su u utorak pozvale Tursku da ukine vanredno stanje uvedeno poslije pokušaja puča 2016, navodeći da je to dovelo do "dubokog" kršenja ljudskih prava.

U izvještaju objavljenom danas, UN su navele da je vanredno stanje omogućilo poizvoljno privođenje i otpuštanje, narušavanje prava na udruživanje i slobodu izražavanja, mučenje i zlostavljanje.

Turska je za organizovanje državnog udara okrivila mrežu sljedbenika muslimanskog proovednika Fetullaha Gulena koji je u egzilu u SAD od 1998., i provodi čistku njegovih pristalica ali i drugih kritičara vlasti koji se optužuju za povezanost sa terorizmom.

Gulen je demantovao svoju umiješanost u pokušaj puča.

Desetine hiljada ljudi su uhapšene, a više od 110.000 je otpušteno iz državnih službi- sudija, tužilaca, policajaca, akademika, profesora, nastavnika i drugih.

Turska tvrdi da su pojačana ovlašćenja vlasti tokom vanrednog stanja neophodna za suzbijanje prijetnji po državnu bezbjednost.


Turska je osudila izvještaj UN o vanrednom stanju u toj zemlji kao iznošenje neosnovanih optužbi ističući da su kritike usaglašene sa propagandnim naporima terorističkih organizacija.

"Izvještaj sadrži neosnovane optužbe koje se savršeno poklapaju sa propagandnim naporima terorističkih organizacija", saopštilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

XS
SM
MD
LG