Dostupni linkovi

Raste vodostaj Bojane i Skadarskog jezera, opasnost od poplava


Skadarsko jezero
Skadarsko jezero

Naselja u okolini reke Bojane i Skadarskog jezera u Crnoj Gori i dalje su u opasnosti od poplava, jer vodostaj raste, današnji su podaci nadležnih službi.

Nivo Bojane viši je za 25, a Skadarskog jezera za 16 centimetara u odnosu na juče, saopštio je Operativni štab zaštite i spašavanja Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore (MUP) i naveo da za sada nije bilo potrebe za intervencijom na terenu i evakuacijom stanovništva, prenosi Beta.

Najugroženija su naselja duž reke Bojane, ka ušću u Jadransko more, te sela u okolini Skadarskog jezera.

Situaciju usložnjava stanje u susednoj Albaniji gde su zbog rasta akumulacija poslednjih dana puštene odredjene količine vode iz tri hidrocentrale, što je dovelo do rasta vodostaja Bojane i Skadarskog jezera u Crnoj Gori.

Operativni štab je objasnio da je samo tokom jučerašnjeg dana iz tri hidroakumulacije u Albaniji puštano po 3.000 kubnih litara vode u sekundi, te da narednih dana, zbog prepunih kumulacija, te količine vode mogu biti veće, što može praviti problem u naseljima u Crnoj Gori u slivu Skadarskog jezera.

Operativni štab MUP-a Crne Gore ranije je saopštio da je rast vodostaja "evidentan" i da se "približava nivou kada može biti velikih problema i direktnog ugrožavanja stanovništa, domaćinstava i drugih objekata".

"Poplave još nisu zahvatile područja sa potencijalnim rizikom, ali hidrološki i meteorološki parametri govore da se situacija u narednim danima može značajno usložnjavati i komplikovati", navode u MUP-u.

Meteorolozi i za danas najavljuju kišu i pljuskove s grmljavinom, a tokom noći jače i obilnije padavine.

XS
SM
MD
LG