Dostupni linkovi

Njemačka i Poljska za odlučan odgovor EU na slučaj Skripalj


Angela Merkel
Angela Merkel

Šefovi vlada Njemačke i Poljske, Angela Merkel i Mateusz Morawiecki saglasaili su se u ponedjeljak u Varšavi da Evropska unija ne treba samo simbolično, već odlučno da reaguje na aferu trovanja nekadašnjeg dvostrukog ruskog agenta u Velikoj Britaniji, Sergeja Skripalja.

"Razgovarali smo o skandaloznom napadu uz upotrebu hemijskog gasa u Salsburiju. Dogovorili smo se da EU mora da odgovori odlučno, a ne samo simbolično, i očekujemo od EU da će se u zaključcima nakon Evropskog savjeta naći i tema ruskog napada", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare Mateusz Morawiecki.

Njemačka kancelarka je izjavila da stoji "rame uz rame" s Velikom Britanijom i da je na Rusiji da odgovori na britansku tvrdnju.

"Postoje ozbiljne indicije da Rusija ima neke veze sa tim i sada mora da dokaže da nema", rekla je Merkel.

I njemačka kancelarka i poljski premijer izrazili su večeras volju da se obnovi "format Vajmarskog trougla" u koje je, pored Njemačke i Poljske, još i Francuska, jer su složno ocijenili da je bliska saradnja Njemačke i Poljske nužna, kako je rekao Morawiecki, za dobru saradnju u Evropi, posebno za "novu agendu nakon Brexita", a takođe i za pitanja sigurnosti.

Merkel je Varšavu odabrala za svoju drugu službenu posjetu nakon potvrđivanja mandata, odmah nakon Pariza, u namjeri da pokuša da prevaziđe sporove EU i Poljske i procijeni koliko je i kako nova vlada premijera Moravjeckog spremna da se vrati evropskoj saradnji, umesto oštrih sporova Varšave s Briselom u posljednje dvije godine.

XS
SM
MD
LG