Dostupni linkovi

Erdogan proširuje akciju u Siriji, Asad šeta Gutom


 Bašar al-Asad u istočnoj Guti 18. marta 2018.
Bašar al-Asad u istočnoj Guti 18. marta 2018.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da bi njegova zemlja poslije pobjede u sirijskom regionu Afrin mogla proširiti svoje vojne operacije na druga pogranična područja pod kurdskom kontrolom u Siriji kao i na region Sindžar u Iraku.

Sirija je osudila ulazak turske vojske u Afrin. U poruci poslatoj Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) Ministarstvo vanjskih poslova Sirije je akciju Turske nazvalo neleglnom i invazijom.

Govoreći na ceremoniji imenovanja sudija u Ankari, Erdogan je rekao da će se vojska usmjeriti na sirijski grad Manbidž, kao i na Ajn al-Arab, poznat i kao Kobani, i druge gradove duž granice istočno od Eufrata. Ta teritorija je pod kontrolom boraca sirijskih Kurda koji imaju podršku SAD, a tu su stacionirane i američke trupe.

Turski predsjednik je naveo i da bi turski vojnici mogli da uđu i u Irak da bi istjerali kurdske borce iz regiona Sindžar ako iračka vlada to ne želi da učini. Turska tvrdi da taj region postaje baza kurdskim pobunjenicima koji se od 1984. bore protiv Turske.

Turski vojnici bi, prema Erdoganu, "jedne noći iznenada mogli ući u Sindžar".

On je ponovio da Turska nema namjeru da "okupira" Siriju i da samo "čisti pogranično područje od terorista".

Američki State Department je pak saopštio da su SAD "duboko zabrinute" za humanitarnu situaciju u Afrinu nakon ulaska turskih snaga u taj sirijski grad.

Sa druge strane u snimcima koje je objavila kancelarija sirijskog predsjednika, Bašar al-Asad šeta Gutom tokom posjete sirijskim snagama koje su u protekle četri sedmice napadale tu oblast odmah izvan prijestonice Damaska i ubile više od 1000 ljudi, među njima civila, žena, djece.

Po svemu sudeći kako navodi Associated Press (AP) Asadove snage su na ivici da ostvare najznačajniju pobjedu protiv pobunjenika u građanskom ratu koji je prošle sedmice ušao u osmu godinu.

Ujedinjene nacije su pak saopštile danas da Sirija ide ka katastrofičnom cijepanju zemlje i da bi se zbog toga mogao dogoditi povratak "Islamske države" ukoliko se ne postigne inkluzivni mirovni dogovor.

"Istina je da lagano, dugotrajno parčanje Sirije, čemu svjedočimo u ovom trenutku, sa različitim oblastima pod različitim kontrolama će predstavljati katastrofu, ne samo za Siriju već i za cijeli region" rekao je specijalni izaslanik UN Staffan de Mistrura u Ženevi.

"Bez inkluzivnog političkog procesa, uključujući i onih strana koje su isključene, naročito sunitska većina, daeši (arapski akronim za "Islamsku državu") će se vratiti" poručio je UN zvaničnik.

XS
SM
MD
LG