Dostupni linkovi

Nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu


Delegacije iz Beograda i Prištine su se ponovo sastale ovog popodneva u okviru nove runde tehničkog dijaloga između Kosova i Srbije.

Predviđeno je da teme razgovora budu sporazumi koji su već postignuti a koji i dalje nisu implementirani u praksi, uključujući i Zajednicu srpskih opština, energetiku, most u Mitrovici, slobodu kretanja i integrisano upravljanje granicom.

Zvaničnici Evropske Unije su poručili da je neophodno ubrzati dinamiku razgovora o primeni postojećih sporazuma. Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić je najavila učestalije susrete na tehničkom nivou.

“Već dugo vreme govormo da očekujemo punu implementaciju svega što je dogovoreno u dijalogu, i to važi kako za Zajednicu (srpskih opština) tako i za energetiku. U tom smislu se rad intenzivirao,i ovi susreti su konkretan dokaz toga”, kazala je Kocijančić.

Inače beogradsku delegaciju, predvodi Marko Đurić, dok je na čelu prištinske ekipe, Avni Arifi.

Ovaj sastanak će trajati tri dana, odnosno do srede, nakon čega će uslediti susret na najvišem politčkom niovu, koji je najavljen za petak, 23 mart kada će se sastati predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

XS
SM
MD
LG