Dostupni linkovi

Xi Jinping ponovo izabran za predsjednika Kine


Plakat sa likom Xi Jinpinga, Peking

Svekineski narodni kongres ponovo je izabrao Xi Jinpinga (Si Đinping) za predsjednika Kine, nekoliko dana nakon što je odobren ustavni amandman koji predsjedniku te zemlje omogućava neograničeni broj mandata.

Xi Jinping (64) je najmoćniji kineski lider nakon osnivača Narodne Republike Kine Mao Zedonga (Mao Cedung), a ustavnim amandmanom koji je izglasan 11. marta izbrisna je stavka prema kojoj predsjednik može imati samo dva uzastopna mandata od pet godina, što mu omogućava da doživotno bude na funkciji, piše agencija AP.

Svekineski narodni kongres izabrao je i bliskog suradnika Xi Jinpinga, Wanga Qishana (Vang Ćišan), za potpredsjednika Kine.

Xi je dobio aplauz i ovacije nakon što je dobio 2.970 glasova za novi mandat, prenijela je AFP, dodajući da je 2013. godine imao 2.952 glasa, odnosno 99,86 posto.

Samo jedan delegat je glasao protiv izbora Wanga za potpredsjednika Kine, dodaje AFP.

Očekuje se da Xi Jinping pojača mjere u borbi protiv korupcije unutar partije, da nastavi sa snažnom vanjskom politikom i naporima za unapređenje ekonomije, navodi agencija AP.

Ustavnim amandmanom koji je prije nekoliko dana odobren u Kini, ukinut je sistem koji je 1982. uveo nekadašnji kineski lider Deng Xiaoping (Sjaoping) kako bi spriječio da neko doživotno vlada, odnosno diktaturu, naveo je AP.

Kineska agencija Xinhua prenijela je da je u pitanju prvi ustavni amandman u posljednjih 14 godina.

XS
SM
MD
LG