Dostupni linkovi

Pacoli nezadovoljan odnosom šefa diplomatije BiH


Behdžet Pacoli
Behdžet Pacoli

Zamenik premijera Kosova i šef diplomatije Behdžet Pacoli, prisustvovao je sastanku ministara spoljnih poslova Zapadne Evrope u Sarajevu sa rukovodiocima Evropske komisije i Velike Britanije, u sklopu Berlinskog procesa.

Domaćin sastanka bio je bh. šef diplomatije Igor Crnadak dok je Pacoli izrazio nezadovoljstvo zbog napora BiH da Kosovo izbaci iz ove aktivnosti.

Šef diplomatije Kosova je inače dobio bh. vizu na samo dva dana radi učešća na ovom sastanku.

Pacoli je, prenosi Vlada Kosova, poručio srpskom šefu diplomatije, Ivici Dačiću da će Kosovo učestvovati i na predstojećem sastanku u Sofiji, nakon što je Dačić izjavio da će to biti upitno.

“Državnost Kosova je završena stvar”, poručio je Pacoli.

Kako je saopštila Vlada Kosova, Pacoli je na sastanku zatražio liberalizaciju viza za Kosovo te slobodnu ekonomsku međugraničnu zonu između severa Kosova i juga Srbije.

On je naglasio da evropska Strategija o Zapadnom Balkanu potvrđuje sigurno članstvo Kosova u bliskoj budućnosti kao nezavisne i suverene zemlje.

Pacoli je na kraju bosanskom kolegi poručio da mora što pre da završi svoj govor, zbog dvodnevne vize koju mu je Crnadak izdao.

Pacoli je takođe pozvao bh. vlasti da olakšaju kosovskim Bošnjacima ili Kosovarima u BiH međusobne kontakte u skladu sa duhom regionalne saradnje, odnosno da BiH ukine vizni režim Kosovu.

XS
SM
MD
LG