Dostupni linkovi

Slovenija predlaže EK pokretanje tužbe protiv Hrvatske


Piranski zaliv
Piranski zaliv

Iz Evropske komisije je danas potvrđeno da su primili pismo slovenačke Vlade s predlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštovanja arbitražne odluke o graničnom sporu dve zemlje na području Piranskog zaliva.

Iz ove komisije su naveli da će proučiti pismo, prenose hrvatski mediji.

"To je pravni spor između zemalja članica i sada počinje postupak predviđen članom 259 Lisabonskog ugovora. Spremni smo za posredovanje, kao i ranije", naveli su iz Evropske komisije.

Slovenija namerava da tuži Hrvatsku na osnovu člana 259 zbog nepoštovanja arbitražne odluke o granici, a prema procedurama, Evropska komisija ima tri meseca za odgovor.

Komisija može prihvatiti predlog i onda ona preuzima tužbu. Ako ne prihvati predlog i ne odgovori, država članica koja tuži može sama podneti tužbu pred Sudom EU. Komisija može u izradi svoga stava pozvati obe strane da se izjasne o pitanju ovog pravnog spora.

Države članice, kako se navodi, mogu pred Sudom EU tužiti jedna drugu, ali sporazumno.

Premijer Slovenije u ostavci Miro Cerar ranije je od parlamentarnih stranaka dobio podršku za odluku Vlade da protiv Hrvatske pokrene pravne postupke u vezi sa sprovođenjem arbitražne odluke prema kojoj Sloveniji pripada više od dve trećine Piranskog zaliva, a koju Hrvatska ne priznaje, niti namerava da sprovede.

On je tada naglasio da je podržana Vladina namera da u vezi s tim pošalje pismo predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, koje je uvod u moguću tužbu protiv Hrvatske pred Sudom EU, te da su ga pripremali zajedno sa uglednim slovenačkim i francuskim stručnjacima.

XS
SM
MD
LG