Dostupni linkovi

Ministar Seehofer: Islam ne pripada Njemačkoj


Horst Seehofer

Novi njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer (Zehofer) rekao je da islam ne pripada Njemačkoj u intervjuu za njemački Bild.

Kancelar Angela Merkel, koja je počela četvrti mandat, ranije je ukazala na potrebu da se muslimani integrišu.

Seehofer je najavio i oštriju politiku prema imigraciji, u pokušaju nove vladajuće koalicije da zaustavi rast popularnosti ultradesničarske Alternative za Njemačku (AfD).

"Islam ne pripada Njemačkoj", rekao je Seehofer listu Bild. To je kontradiktorno stavu bivšeg njemačkog predsjednika Christiana Wulffa (Kristijan Vulf), koji je pokrenuo debatu o imigraciji 2010. godine izjavom da je islam dio Njemačke.

Kancelarka Merkel je 2015. godine ponovila Wulffove riječi, u vrijeme kada je pokret PEGIDA vodio kampanju protiv imigranata i održavao protestne marševe.

Horst Seehofer, član Hrišćansko-socijalne unije (CSU) iz Bavarske, rekao je da će provesti "veliki plan za brže deportacije".

Obećao je da će posvetiti pažnju problemima zbog kojih ljudi bježe iz svojih zemalja i da će više država biti klasifikovano kao "bezbjedne", što će olakšati deportovanje lica kojima je odbijen zahtjev za dobijanje azila.

"Naravno, muslimani koji žive ovdje pripadaju Njemačkoj", rekao je Seehofer i dodao da se Njemačka ne treba odreći svojih tradicija ili običaja, u čijoj je srži hrišćanstvo.

Ministar je naglasio da muslimani trebaju živjeti zajedno sa svima, a ne pored ili protiv ostalih.

Koalicionim sporazumom CSU, Hrišćansko-demokratske unije i Socijaldemokratske stranke predviđeno je ograničavanje migracija u Njemačku i Evropu, kako se ne bi ponovila izbjeglička kriza iz 2015. godine.

XS
SM
MD
LG