Dostupni linkovi

Pentagon: Vulinove optužbe zasnovane na dezinformacijama


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

"Dezinformacija" je dovela do toga da ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin kritikuje vrhovnog generala Sjedinjenih Država koji je upozorio na rusko mešanje u poslove te države, saopšteno je iz Pentagona, prenosi Rojters.

General Kertis Skaparoti (Curtis Scaparrotti), šef američkih snaga u Evropi, rekao je početkom ovog meseca tokom svedočenja u Kongresu da je Srbija osetljiva na rusko mešanje.

Ubrzo nakon toga, reagovao je srpski ministar odbrane Vulin, rekavši da je američki general optužio Srbiju da predstavlja opasnost za Balkan.

"Od 1999. godine nije bilo teže, neodgovornije i opasnije izjave nego što je izjava generala Skaparotija", rekao je Vulin.

Međutim, Pentagon je saopštio u četvrtak da su Vulinovi komentari zasnovani na netačnim informacijama.

"Dezinformacije su počele da se pojavljuju u srpskim medijima, pripisujući lažnu izjavu generalu Skaparotiju, sa ciljem da u Srbiji rasplamsaju negativan sentiment prema njemu i Sjedinjenim Državama", rekao je za Rojters portparol Pentagona Džoni Mičel (Johnni Michael).

"Ubrzo posle toga, visoki srpski zvaničnik dao je izjavu zasnovanu na toj dezinformaciji koja je pogrešno opisala svedočenje generala Skaparotija", dodao je on.

Jedan zvaničnik evropske komande vojske SAD-a, govoreći pod uslovom da ostane anoniman, okrivio je rusku veb stranicu Sputnjik i druge medije za kreiranje dezinformacija. Taj zvaničnik rekao je da je uticaj Rusije pomogao u jačanju anti-američkih osećanja u Srbiji.

U svom iskazu Odboru Senata za oružane snage 8. marta, Skjaparoti prema transkriptu nije spomenuo Srbiju kao opasnost za Balkan, ali je kritikovao ulogu Rusije u Srbiji, koja ima istorijske veze sa Moskvom uprkos trenutnim jakim odnosima između srpske vojske i NATO-a.

"Rusija deluje na Balkanu i mislim da smo malo skrenuli pogled sa tog područja", rekao je Skaparoti u ovom komitetu.

NATO je optužio Rusiju za širenje dezinformacija protiv Zapada od kada je Kremlj anektirao ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. godine. Američki zvaničnici kažu da incident sa izjavom ministra Vulina pokazuje da se Sjedinjene Države upravo bore protiv dezinformacija od strane Rusije.

Anonimni američki zvaničnik je rekao da vojska SAD-a čini veće napore da bude proaktivnija u anticipiranju informacija koje bi Rusija mogla namerno pogrešno predstaviti.

XS
SM
MD
LG