Dostupni linkovi

Češka poriče da je Britanija tražila da protera ruske diplomate


Tereza Mej tokom posete Solsberiju, četvrtak, 15. mart 2018.

Velika Britanija nije do sada zatražila od Češke da protera neke od ruskih diplomata iz ambasade u Pragu koji bi mogli da budu špijuni a povodom afere dvostrukog agenta, Rusa Sergeja Skripalja koji je otrovan u Engelskoj, saopštilo je danas češko Ministarstvo spoljnih poslova."Velika Britanija na diplomatskom nivou nije za sada tražila proterivanje ruskih diplomata.

U ovom trenutku nemamo informaciju da bi druge zemlje osim Velike Britanije pribegle takvim merama", saopštila je češkoj agenciji ČTK portparol češkog ministarstva Irena Valentova.

Češka diplomatija demantovala je tako pisanje češkog nedeljnika Respekt da je Velika Britanija nezvanično otvorila pitanje da li bi i Češka bila spremna da protera neke Ruse iz ambasade u Pragu.

Ta ambasada inače je neproporcionalno velika za tako malu zemlju kao što je Češka i često se navodi da se deo osoblja bavi sasvim nediplomatskim aktivnostima.

Iz godine u godinu izveštaj češke bezbednosne službe BIS upozorava i na obaveštajne aktivnosti ruskih tajnih službi pod maskom diplomatskih službenika.

Ruska ambasada u Pragu i konzulat u Brnu ima skoro 140 ljudi, dok je u češkoj ambasadi u Rusiji svega 65 a američka ambasada u Pragu ima oko 70 diplomata i osoblja, navode prema ranijim dostupnim podacima češki mediji.

XS
SM
MD
LG