Dostupni linkovi

SAD uvele sankcije 13 Rusa koje optužio Muler


Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela je danas sankcije protiv 19 ruskih državljana zbog njihovog navodnog mešanja u predsedničke izbore u SAD, a među njima je i 13 osoba protiv kojih je optužnicu podigao specijalni savetnik Robert Muler u okviru istrage o umešanosti Rusije.

Sankcijama je obuhvaćeno i pet ruskih kompanija, uključujući Agenciju za istraživanje interneta (IRA), optuženu da stoji iza obimne kampanje širenja dezinformacija na internetu, u cilju uticanja na ishod izbora 2016. godine na kojima je Tramp pobedio kandidatkinju demokrata Hilari Klinton.

Ministarstvo finansija SAD objavilo je danas odluku o uvođenju sankcija, u vreme oštrih kritika na račun Trampa i njegove administracije što nisu iskoristili ovlašćenja koja je odobrio Kongres SAD, da kazne Rusiju zbog mešanja u izborni proces.

Nove sankcije će značiti i prvu upotrebu ovlašćenja koje je Kongres SAD usvojio prošle godine kao reakciju na navodno mešanje Moskve. Njima je zamrznuta sva imovina koju sankcijama pogođeni pojedinci i kompanije eventualno imaju u SAD, a američkim državljanima je zabranjeno poslovanje s njima.

Među 19 ruskih državljana su i zvaničnici koji rade za vojnu obaveštajnu službu GRU. Ministarstvo finansija SAD je saopštilo da su se u američke izbore mešali i GRU i ruska vojska i da su "direktno odgovorni" za sajber napad na brojne kompanije širom Evrope u junu 2017. godine.

Sankcije su uvedene Jevgeniju Prigožinu, koji je poznat kao "kuvar" ruskog predsednika Vladimira Putina. On je bio na čelu Agencije za istraživanje interneta iz Sankt Peterburga, čijih 12 radnika je takođe pogođeno danas uvedenim sankcijama. Upravo je njih 13 obuhvaćeno Mulerovom optužnicom prošlog meseca.

Ministarstvo finansija SAD navelo je da je ta firma "stvorila i upravljala ogromnim brojem naloga nepostojećih ličnosti koje su se predstavljale kao američki građani" i da je "tom aktivnošću plasirala hiljade objava koje su na internetu videli milioni ljudi".

Sankcijama je obuhvaćeno i šest radnika ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), zbog sajber napada čija su meta bili ruski novinari, opozicione ličnosti, strani političari i američki zvaničnici.

XS
SM
MD
LG