Dostupni linkovi

Tačno sedam godina od početka sukoba u Siriji


Djeca bježe u zaklon tokom granatiranja humanitarnog konvoja Crvenog križa, maj 2015.

Sirija je danas ušla u osmu godinu sukoba s nastavkom borbe u istočnoj Guti (Ghouta), pobunjeničkoj enklavi kod Damaska, i u Afrinu, kurdskoj enklavi na sjeveru Sirije kod granice s Turskom, prenijela je agencija AFP.

Sukob je počeo 15. marta 2011. godine represijom demonstracija opozicije. Od tada je u toj zemlji poginulo više od 350.000 ljudi dok je sukob postao vremenom složeniji zbog učešća stranih sila i prisustva militanata Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Sirijska vojska u srijedu je uspjela ući u ključni grad enklave istočne Gute, posljednjeg uporišta pobunjenika do samog Damaska, gdje se vode intenzivne borbe prema navodima Sirijske opozicije za ljudska prava.

"Sirijske snage su napale grad Hamurije i uspjele preuzeti djelomičnu kontrolu", naveo je opservatorij.

Snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada (Bashar al-Assad) su uz pomoć Rusije kao saveznika pokrenule 18. februara ofanzivu u istočnoj Guti kako bi od pobunjenika preuzele tu zonu u njihovim rukama od 2013. godine.

U toj je zoni je od početka ofanzive stradalo 1.220 civila, među kojima oko 250 djece. Povrijeđeno je 4.600 ljudi, dodao je opservatorij.

Na drugom frontu u Afrinu, turska vojska provodi ofanzivu protiv Kurda koje smatra povezanim s kurdskim pobunjenicima na svom tlu.

Ta ofanziva je počela 20. januara i od tada su mnogi stanovnici pobjegli iz Afrina, gdje vlada nestašica hrane i lijekova.

[Video, oktobar 2016.]

Aleppo: Umiranje jednog grada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

XS
SM
MD
LG