Dostupni linkovi

Nakon ostavke Cerara izbori u Sloveniji možda i u maju


Miro Cerar
Miro Cerar

Izbori u Sloveniji mogli bi se održati u maju nakon neočekivane odluke premijera Mire Cerara da podnese ostavku, pišu danas slovenački mediji.

Ranije je postignuta načelna saglasnost da se izbori održe 10. juna, ali bi zbog nove situacije predsjednik države mogao odlučiti ubrzati proces i raspisati izboreza kraj maja, prenosi Beta.

Cerar je sinoć najavio da će podnijeti ostavku parlamentu. Predsjednik parlamenta potom u roku od sedam dana mora sazvati sjednicu na kojoj će poslanici i formalno biti obaviješteni o ostavci premijera i o tome se ne glasa.

Nakon vanredne sjednice vlade Cerar je u srijedu uveče rekao da se na ostavku odlučio nakon što je vrhovni sud iz formalnih razloga poništio rezultat prošlogodišnjeg referenduma na kojem je opozicija pokušala osporiti vladin zakon o gradnji pruge Koper – Divača, u čemu nije uspjela.

Istakao je da je to bila "kap koja je prelila čašu" nakon talasa štrajkova u javnom sektoru kojima se traži povećanje plata, što bi moglo ugroziti finansijsku stabilnost zemlje.

Cerar je rekao da ga etablirane stranke iz opozicije ali i koalicijski partneri u vladi nisu podržali u glavnim projektima.

XS
SM
MD
LG