Dostupni linkovi

Kosovo: Pokret Samoopredeljenje i zvanično se podelio


Opozicioni pokret na Kosovu, Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, i zvanično se podelio.

Dvanaest poslanika ovog pokreta su u sredu predali zahtev skupštinskoj administraciji za formiranje nove poslaničke grupe pod nazivom Grupa nezavisnih poslanika na čelu sa poslanikom Dardanom Sejdiuom.

Zahtev su potpisali Aida Derguti, Visar Ymeri, Faton Topali, Fisnik Ismaili, Dukađin Gorani, Driton Ćauši, Dardan Sejdiu, Frašer Krasnići, Dardan Molićaj, Besa Baftiu, Saljih Saljihu i Šćipe Pantina.

Prošle nedelje ovaj pokret je u potpunosti napustio gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti.

Do raskola Samoopredeljenja došlo je nakon što je ova partija na prošlogodišnjim prevremenim izborima osvojila najveći broj poslaničkih mesta u Skupštini – ukupno 32. Međutim, poslednjih meseci mnogi poslanici su podneli ostavke sa rukovodećih pozicija unutar partije.

Nesporazumi unutar pokreta su izašli u javnost nakon što su privatni telefonski razgovori između poslanika procureli u medijima, a sadržali su uvredljive nazive na račun Aljbina Kurtija. Bivši predsednik pokreta, Visar Imeri, podneo je ostavku sa te pozicije i pre isteka mandata. Nakon toga, za čelnika pokreta izabran je jedini kandidat – Aljbin Kurti. Nezadovoljna grupa članova ovog pokreta nije prisustvovala glasanju i protivila se ponovnom kandidovanju Kurtija za poziciju čelnika ove partije.

U međuvremenu, vladajućoj Alijansi za budućnost Kosova danas se vratila bivša članica Donika Kadaj Bujupi, koja je do sad bila deo Samoopredeljenja.

Povodom zahteva 12 pozlanika, u sredu uveče je zasedalo predsedništvo Skupštine i potvrdilo formiranje nove parlamentarne grupe.

XS
SM
MD
LG