Dostupni linkovi

Kardinal Puljić: Zaustaviti Dodikove prijetnje Komarici


Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhobosanski
Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhobosanski

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić još jednom je oštro osudio najnovije verbalne napade predsjednika RS Milorada Dodika na biskupa banjalučkog Franju Komaricu.

Dodik je prošli tjedan u jedom medijskom istupu zaprijetio Komarici kako više ne smije spominjati "ni njegovo ime, niti ime RS".

"Stvara se nezdrava klima. Dezavuira se čovjek koji se toliko žrtvovao za opstanak i koji se borio za mir. Treba imati poštenja i priznati što se uradilo i o čemu biskup Franjo govori. Nas 90 posto katolika u Republici Srpskoj nema. Neko je ipak kriv za to. Dodik to ne može negirati", kazao je kardinal Puljić na konferenciji za novinare u Sarajevu, u povodu 20. redovitog zajedničkog zasjedanja Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije.

Na novinarsko pitanje - kako je moguće da niko od predstavnika hrvatskih vlasti u BiH, ali i međunarodne zajednice nije osudio ove prijetnje, kardinal Puljić je odgovorio kako je "politika previše okupirana sama oko sebe i premalo vodi brigu o čovjeku".

Verbalne prijetnje Milorada Dodika biskupu Komarici danas je osudila i Islamska zajednica u BiH, navodeći u priopćenju kako "vjerski autoriteti imaju pravo i slobodu javno govoriti o svim problemima s kojima se suočavaju članovi njihovih zajednica bez da ih se zbog toga vrijeđa, pogotovo ne sa pozicije moći".

Biskupi iz Hrvatske i BiH danas su se dotakli i iseljavanja mladih, koje je podjednako prisutno u BiH, ali i u Hrvatskoj.

Biskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić je rekao kako ne misli da je samo ekonomski razlog zbog kojeg odlaze mladi s ovih prostora, te kazao kako ljude treba ohrabrivati da ostanu.

Kardinal Puljić kazao je kako "mnogi ljudi odlaze iz BiH ne samo zato što nemaju posao, nego odlaze i oni koji ga imaju".

"Dodijala im je ova napeta situacija nepravde, nejednakopravnosti u BiH, kojom igraju i domaći i svjetski političari. Oni stvaraju klimu da ljudima 'odgori' srce od njihove domovine. Drugo, jasno je da Europi treba radna snaga, oni nisu rodili i odgojili, nego to su radnu snagu badava dobili", zaključio je kardinal Puljić.

XS
SM
MD
LG