Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sud za ratne zločine na Kosovu objavio imena branilaca


Specijalizovani sud za ratne zločine sa sedištem u Hagu

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu sa sedištem u Hagu (Specijalizovana veća) objavila su imena 40 advokata kojima je odobren upis u Imenike branilaca i zastupnika. Time, oni su stekli pravo postupanja pred Specijalnim sudom u svojstvu brnailaca osumnjičenih i optuženih, te zastupnika grupe žrtava i svih ostalih lica koja imaju pravo na pravno zastupanje.

„Rigorozni uslovi za upis u Imenike branilaca i zastupnika obezbeđuju efikasno i profesionalno pravno zastupanje optuženih i žrtava pred Specijalizovanim većima Kosova, što će dodatno doprineti integritetu pravosudne delatnosti Specijalizovanih veća“, saopštila je predsednica Specijalizovanih veća Kosova, sudija Ekaterina Trendafilova.

Među braniocima/zastupnicima su oni sa Kosova, iz Srbije, te i iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država.

Specijalni sud za ratne zločine u Hagu treba da istraži navodne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nad nealbanskim stanovništvom od 1998. do 2000.

Inače, specijalizovani tužilac za ratne zločine na Kosovu amerikanac Dejvid Švendimen saopštio je sredinom februara da od aprila više neće biti na toj poziciji, a zbog isticanja roka njegovog vremenski ograničenog imenovanja kao višeg službenika Diplomatske službe Državnog sekretarijata SAD-a.

Švendimen je poručio da niko od onih koji su odgovorni za zločine pod mandatom Specijalizovanog tužilaštva i Specijalizovanih veća ne treba da pomisli ni za sekund da njegov odlazak ima ikakve veze s manjom posvećenosti sprovođenju istrage.

XS
SM
MD
LG