Dostupni linkovi

Pacoli Hrvatskoj: Posredujte u rešavanju problema Kosova i BiH


Konferencija za štampu Marije Pejčinović-Burić i Bedžeta Pacolija, Priština
Konferencija za štampu Marije Pejčinović-Burić i Bedžeta Pacolija, Priština

Zamenik premijera Kosova i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli zatražio je od Hrvatske da posreduje u problemu slobode kretanja između Kosova i Bosne i Hercegovine.

Pacoli je to rekao na konferenciji za štampu sa zamenicom premijera Hrvatske i ministarkom spoljnih poslova Marijom Pejčinović-Burić koja se nalazi u poseti Kosovu.

"Hrvatska će, kao i do sada, nastaviti da bude glas Kosova, a naročito u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom. Ministarka mi je obećala da će posredovati u stvaranju boljih uslova za slobodu kretanja građana dve zemlje. Mi imamo slobodno kretanje sa Srbijom, a nemamo je sa Bosnom i Hercegovinom, a znamo da kod nas ima mnogo bošnjačkih porodica koje imaju porodične veze sa BiH a lišeni su od slobodnog kretanja", kazao je Pacoli.

Kosovski šef diplomatije je istakao da Kosovo i Hrvatska imaju tradicionalno odlične odnose i da Hrvatska pomaže Kosovu u svim regionalnim i evropskim problemima. Naglasio je da je Kosovo otvoreno za produbljivanje ekonomske saradnje sa Hrvatskom.

Marija Pejčinović-Burić kazala je da će Hrvatska nastaviti da pomaže Kosovu u svim oblastima, uključujući euroatlantske integracije te članstva u UNESCO-u i INTERPOL-u.

Prijatelji su potrebni u svim granama, posebno kada se gradi država i kada se gradi njen međunarodni status, kazala je ona.

"Kosovo je mlada država, Hrvatska je isto tako mlada država i kao dve mlade države razumemo važnost trenutaka u kojima se treba prisetiti koliko je potrebno da se izgradi država. Mislimo da je Kosovo je napravilo puno koraka, da je danas kao država koja je uvažena, ali ima još izazova u kojima Hrvatska želi pomoći Kosovu, posebno kada je u pitanju euroatlantski put. Hrvatska kao članica Evropske unije i NATO-a je upravo na dobrom mestu kao prijatelj da pomaže", istakla je Pejčinović-Burić.

Pejčinović-Burić je kazala da je dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije važan za evropske integracije dve zemlje, navodeći da se na kraju dijaloga treba postići dogovor koji se može prihvatiti od obe strane.

"Nema zamene za dijalog, ne samo u odnosu oko pitanja Kosova i Srbije, već u svim pitanjima. Dijalog je jedini put da se nađe rešenje. Dve države međusobno moraju ići dijalogom do rešenja. Okvir koji smo mi u EU u tom smislu postavili jeste da se na kraju tog puta treba naći jedan sporazum koji je pravno obavezujući za dve strane. Kakav će njegov zadržaj biti, kad bih ja znala za to i kad bi postojala vrlo fiksna ideja unutar članica EU onda se ovaj dijalog ne bi trebao događati", rekla je zamenica premijera Hrvatske.

"Kao u svim ostalim sporovima koje dve države međusobno imaju, uvek se treba ostaviti prvenstveno prostor dvema državama da nađu dogovor a onda međunarodna zajednica na tome treba pomoći. Mislim da ovaj okvir koji je zadan daje dovoljno prostora koje će biti odgovarajuće za dve strane", dodala je Marija Pejčinović-Burić.

Ona je takođe na Kosovu posetila hrvatsku manjinu u Janjevu te izrazila želju da se njihov položaj popravi, ističući da za to postoji volja kosovskih vlasti.

XS
SM
MD
LG