Dostupni linkovi

Slovenske škole zatvorene zbog štrajka, prosvjedna okupljanja


Ilustrativna fotografija

Velika većina osnovnih i srednjih škola u Sloveniji te vrtića za djecu u srijedu ne radi zbog drugog štrajka prosvjetnih radnika u zadnjih mjesec dana, a prema podacima sindikata u štrajku sudjeluje preko 40.000 zaposlenih u javnim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Više tisuća sindikalnih aktivista svoj će prosvjed i zahtjeve iznijeti na okupljanjima u središtima 11 gradova u 12 sati.

Pregovori vlade i sindikata prosvjetnih radnika SVIZ propali su u ponedjeljak navečer jer nije došlo do dogovora o visini i dinamici rasta plaća u javnom obrazovnom sektoru.

Po broju članova najveći sindikat zahtijeva da se plaće pedagoških djelatnika još ove godine znatno povećaju jer niz godina zaostaju u odnosu na druge profesije, te iznosi podatak da su plaće u državnoj upravi lani povećane za 4 posto, a plaće u obrazovnoj djelatnosti samo za 1,69 posto.

Za zahtijevano povećanje plaća učitelja i profesora te za povećani regres za godišnji odmor vlada bi, prema neslužbenim procjenama, trebala osigurati dodatnih 270 milijuna godišnje, ali navodi da rast plaća u javnom sektoru treba usklađivati s drugim skupinama zaposlenih, vodeći računa i o održanju financijske stabilnosti.

Premijer Miro Cerar kazao je u ponedjeljak da je vlada prosvjetarima ponudila "dobar" sporazum o rastu plaća i da ostaje otvorena za daljnje razgovore, no da valja voditi računa i o zahtjevima drugih sindikata javnog sektora koji su u pregovorima s vladom, jer je potreban sveobuhvatan dogovor.

XS
SM
MD
LG