Dostupni linkovi

Lagarde pozvala na reguliranje upotrebe kriptovaluta


Bitcoin

Direktorica Međunarodnog monetarog fonda (MMF) Christine Lagarde (Kristin Lagard) pozvala je na provođenje akcije radi reguliranja upotrebe kriptovaluta i iskorištavanje ove tehnologije u borbi protiv kriminala.

Ona je u blogu na stranici MMF-a napisala da vlade širom svijeta mogu obuzdati tehnologiju kriptovaluta da bi zaustavile nelegalne aktivnosti.

Anonimnost elektronskih valuta poput bitcoina (bitkoin) znači da njih mogu koristiti kriminalci i teroristi, dodala je Christine Lagarde, prenio je BBC.

Ona je ocijenila da tehnologija koja omogućava upotrebu digitalne imovine može ubrzati finansijske transakcije i smanjiti troškove, ali da je anonimnost ovakvih valuta razlog za veliku brigu.

Ono što kriptovalute čini toliko privlačnim ujedno je i ono što ih čini "opasnim", napisala je Lagarde i napomenula da se ovo sredstvo može upotrijebiti za "pranje novca i finansiranje terorizma".

"Iste inovacije koje pokreću kripto imovinu mogu nam pomoći da ih regulišemo. Drugim riječima, možemo se boriti vatrom protiv vatre. Regulatorna tehnologija i nadzorna tehnologija mogu isključiti kriminalce iz kripto svijeta", zaključila je direktorica MMF-a.

Kovačnica Bitcoina
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

XS
SM
MD
LG