Dostupni linkovi

Rus, blizak prijatelj Berezovskog pronađen mrtav u Londonu


Nikolai Glushkov, arhivski snimak
Nikolai Glushkov, arhivski snimak

Jedan Rus u egzilu koji je bio blizak prijatelj pokojnog ruskog oligarha Borisa Berezovskyog (Berezovskog) nađan je mrtav u svom domu u Londonu, objavio je njegov prijatelj, prenosi britanski The Guardian.

Policija je saopštila da ovu smrt ne povezuju sa napadom u Salsburiju, ali je potom britanska antiteroritčka policijska jedinica saopštila da su preuzeli da vode istragu o ovom slučaju, navodi Reuters.

Nikolaia Glushkova (Nikolaja Gluškova) pronašla je njegova porodica i prijatelji kasno u ponedjeljak veče. Bio je star 68 godina i uzrok njegove smrti još nije jasan.

Jedan od njegovih prijatelja, urednik novina Damian Kudryavtsev (Kudriavacev), objavio je vijest na Facebooku.

Glushkov je dobio politički azil u Rusiji nakon što je u Rusiji osuđen za prevaru. Krajem 1990-tih radio je za Aeroflot i automobilsku kompaniju Berezovskog LogoVAZ. Nakon razlaza Berezovskog sa Putinom i bjega u Ujedinjeno Kraljevstvo (UK),on je osuđen za pranje para i prevaru. U zatvoru je proveo pet godina i izašao je 2004.

Posljednjih godina Glushkov je živio u Londonu, gdje je dobio politički azil.

On je 2011. donio dokaze u sudskom procesu koji je Berezovsky vodio protiv svog poznatog zemljaka Romana Abramovicha (Abramoviča), koji je i dalje u dobrim odnosima sa Kremljom.

Berezovsky je optužio Abramovicha da ga je prevario za 5 milijardi dolara i tvrdio da su bili partneri u naftnoj kompaniji 1990-tih Sibneft. Sudkinja Gloster je odbacila tvrdnje i opisala Berezovskyog kao "namjerno nečasnog."

Glushkov je bio duboko nezadovoljan presudom pa je pokrenuo formalnu žalbu. U međuvremenu je Berezovsky nestao iz javnog života. U martu 2013. Berezovsky je pronađen obješen u domu svoje bivše žene u Berkširu. Policija je saopštila da vjeruju da je riječ o samoubistvu. Njegov prijatelj je međutim saopštio da nije siguran u to, a u bilješci mrtvozornika uzrok smrti je ostavljen otvoren.

Britanski The Guardian podsjeća da je Glushkov za ovaj medij rekao da je izuzetno skeptičan u to da se Berezovsky sam objesio u kupatilu.

"Ja sam siguran da je Boris ubijen. Imam značajno drugačije informacije od onoga što je objavljeno u medijima. Boris je zadavljen. Ili se se sam zadavio ili je mu je neko pomgao. Ali ne vjerujm da je to bilo samoubistvo " rekao je tada danas već pokojni Glushkov.

Glushkov je nastavio da istražuje okolnosti smrti Berezovskyog mjesecima. Priznao je da su se pred njegovu smrt svađali. U emailu 2013. Glushkov je prijatelju napisao: "Imam puno novih činjenica koje su od velike važnosti"

Glushkov ima dvoje odrasle djece, Natašu i Dima, i bivšu ženu koja živi u Moskvi. The Guardian navodi da je intersantno da se posljednjih godina razišao sa svojom partnerkom. Kćer Nataša, kako se vjeruje, živi u Londonu.

Na suđenju u odsustvu 2017. u Rusiji Glushkov je ponovo osuđen na osam godina zatvora zbog krađe 123 miliona dolara iz kompanije.

XS
SM
MD
LG