Dostupni linkovi

Pejčinović Burić u Skoplju sa premijerom Zaevom


Hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić i Nikola Dimitrov šef diplomatije Makedonije u Skoplju 13. marta 2018.
Hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić i Nikola Dimitrov šef diplomatije Makedonije u Skoplju 13. marta 2018.

Potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se u Skoplju s predsjednikom makedonske vlade Zoranom Zaevom.

Prije sastanka razgovarala je s kolegom Nikolom Dimitrovom.

Pejčinović Burić sastat će se tijekom dana i s makedonskim predsjednikom Gjorgeom Ivanovom te predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem.

"Hrvatska ima znanja kojima može pomoći Makedoniji" oko pristupanja EU-a i NATO savezu, rekla je Pejčinović Burić u razgovoru s makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovom, podsjetivši da je Hrvatska najprisutnija članica EU-a u Makedoniji što se tiče razmjene znanja, te da je hrvatsko veleposlanstvo kontakt točka Sjevernoatlantskog pakta u Skoplju.

"Proces pristupanja postaje sve složeniji, a mi smo zadnji ušli u EU. Uvijek je najbolje učiti od posljednjih članova jer su njihova znanja najsvježija i najprilagođenija", rekla je hrvatska ministrica.

Ponovila je kako makedonska vlada ima potporu Hrvatske u donošenju reformi koje su "ključ svakog napretka" te Hrvatska ostaje glavni zagovaratelj pristupanja Makedonije i euroatlantskim integracijama.

Uvjerena je u trenutku početka pregovora između Bruxellesa i Skoplja Makedonija biti spremnija od drugih država koje su ranije započele taj proces.

XS
SM
MD
LG