Dostupni linkovi

Potpisan ugovor za izgradnju prekograničnog mosta u Gradišci


Potpisivanje ugovora u Banjaluci, 13. marta 2017.
Potpisivanje ugovora u Banjaluci, 13. marta 2017.

U Banjaluci je danas potpisivan sporazum o grantu Evropske investicione banke za izgradnju prekograničnog mosta u Gradišci u iznosu od 6,7 miliona evra. Potpisan je i ugovor o finansiranju završetka izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj B.iznosu od 47 miliona evra.

Šef odjeljenja Evropske Investicione banke za Zapadni Balkan, Mateo Rivileni, kaže da su vrlo ponosni što će pomoći u realzaciji ova dva važna infrastrukturna projekta.

˝Drago nam je što smo mogli dodatno doprinjeti izgradnji ovih ključnih projekata povezivanja i Evropska investiciona banka ostaje opredjeljenja da finansira slične projekte u regionu˝, kaže Rivelini.

Šef Delegacije EU u BiH, Lars-Gunar Vigemark, smatra da je most u Gradišci važan projekat koji će spojiti Bosnu i Hercegovinu na pravi način sa Evropskom unijom

˝Ovaj most će zajedno sa autoputem Banjaluka-Gradiška u budućnosti biti konekcija i sa Sarajevom i biće dio ukupne mreže koja povezuje BiH sa svojim susjedima, na šta Evropska unija zajedno sa ostalim infrastrukturnim projektima u region izdvaja gotovo milijardu evra˝ naveo je EU zvaničnik.

"Potpisivanjem ugovora o dodjeli grant sredstava za most u Gradišci završena je finansijska konstrukcija ovog projekta a sada slijedi druga faza u saradnji sa Hrvatskom" pojašnjava Željka Cvijanović, predjednica Vlade Republike Srpske.

˝Postoji zajednička radna grupa BiH i Hrvatske koja radi na zajedničkom rješavnaju tenderske dokumentacije. Isto tako potrebno je da Hrvatska izda građevniske dozvole i da se nakon toga objavi međunarodni tender za izgradnju˝, kaže Cvijanović te dodaje

˝Sama izgradnja mosta, procjenjuje se da bi trebala biti završena za dvije godine, a kada će to početi zavisi od brzine rješavanja procedura˝

Most u Gradišci treba biti jedan od tri granična prelaza u BiH na kojima će se obavljati uvoz, izvoz i kontrola roba biljnog i životinsjkog porijekla, a procjenjuje se da će dnevno preko njega saobraćati preko 20 hiljada putničkih i teretnih vozila.

Procijenjena vrijednost projekta je oko 23 miliona evra od čega 10 miliona dijele ravnopravno BiH I Hrvatska, a ostatak je obezbjednje grant sredstvima i sredstvima od takozvanih GSM licenci.

Kada je u pitanju završetak autoputa Banjaluka –Doboj, ovaj projekat bi trebao da bude završen do kraja godine.

Ukupna procjenjenost projekta je 565 miliona evra. Od toga 145 miliona su sredstva Republike Srpske, a ostatak su kreditna sredstva Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

XS
SM
MD
LG