Dostupni linkovi

Napadač u Beču 'simpatizer islamista'


Policija ispred rezidencije iranskog ambasadora u Beču
Policija ispred rezidencije iranskog ambasadora u Beču

Muškarac koji je nožem ubo austrijskog vojnika ispred stana iranskog ambasadora u Beču bio je simpatizer islamističke ideologije, ali je još rano govoriti o njegovim motivima, saopšteno je iz austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Napadač koji je u nedjelju, 11. marta, napao vojnika, bio je Austrijanac egipatskog porijekla. Vojnik, koji je ubio napadača, nije ozbiljnije povrijeđen.

Generalni direktor javne bezbjednosti Mihaela Kardeis je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kiklom izjavila da je izvršen pretres stana napadača i da su pregledani podaci o njegovoj aktivnosti na internetu.

Ona je rekla da sve što se do sada o napadaču saznalo upućuje na to da je bio simpatizer političkog islama, da bi kasnije objasnila da je mislila na oblik radikalnog islamizma.

Beč je do sada bio pošteđen smrtonosnih napada islamističkih militanata, kakvi su se dogodili u Parizu, Briselu i Berlinu u posljednjih nekoliko godina.

Iako je u napadu ubijen samo napadač, povezanost sa radikalnim islamom predstavlja brigu za austrijske zvaničnike, navodi Reuters.

XS
SM
MD
LG