Dostupni linkovi

Ponovo uništen mural s likom Zorana Đinđića


Aktivisti Demokratske stranke čiste uništeni mural sa likom Zorana Đinđića
Aktivisti Demokratske stranke čiste uništeni mural sa likom Zorana Đinđića

Mural sa likom Zorana Đinđića, prvog demokratskog premijera Srbije koji je izabran nakon petooktobarskih promena 2000. godine, ponovo je uništen u Beogradu, dan nakon što je obnovljen na 15. godišnjicu njegove smrti.

Slika Zorana Đinđića na zidu na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu u utorak je osvanula umrljana crvenom farbom, nakon što su je dan ranije obnovili predstavnici Demokratske stranke, čiji lider je bio ubijeni predsednik Vlade Srbije.

Nedavno je njegov mural prvi put uništen belom farbom, samo dan pošto ga je nepoznati Beograđanin je na ovom mestu, odakle su kretale čuvene građanske demonstracije devedesetih godina, nedaleko od Studentskog trga gde je Zoran Đinđić stanovao sa porodicom, naslikao 21. februara, na dan kada je 1997. Đinđić izabran za gradonačelnika Beograda.

Pored lika Đinđića, koji je ubijen 12. marta 2003. godine, stajao je i njegov citat iz perioda kada je vodio Beograd: "Grad je po svom imenu beo. Mi ćemo ga napraviti i gradom svetla".

Uništavanje murala sa likom Zorana Đinđića sada izazvalo je ogorčene reakcije Beograđana koji su taj čin osudili na društvenim mrežama, a prvi put jedna od njih je glasila "Ideja Zorana Đinđića, vizija i rezultati, uklesani su u istoriju. Mali ste ako mislite da to možete da prekrečite. Nećete, nikada!".

Jedna od ulica u Beogradu danas se zove po Zoranu Đinđiću.

Posle Đinđićeve smrti, njegov lik i delo često su bili na meti političkih i ideoloških neistomišljenika u javnim raspravama, pa su čak pre više od deset godina u novobeogradskom Bulevaru Zorana Đinđića desničarske stranke i pokreti organizovali proteste i prelepljivali ulične table natpisima "Bulevar Ratka Mladića".

XS
SM
MD
LG