Dostupni linkovi

Juncker o Brexitu: Preći na konkretne sporazume


Jean-Claude Juncker

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker (Žan-Klod Junker) rekao je u utorak da je došlo vrijeme preći sa razgovora o Brexitu (Bregzit) na konkretne sporazume kako bi se organizirao izlazak Velike Britanije iz Europske unije i njezini budući odnos s Unijom.

U govoru u Europskom parlamentu Juncker je također zatražio da Britanci budu jasniji, konkretno o načinu kako misle izbjeći vraćanje na tvrdu granicu u Irskoj, navodeći da se tu "ne radi o irskom pitanju nego o europskom pitanju".

Gotovo godinu dana od planiranog izlaska Velike Britanije iz EU "sada je vrijeme da se razgovori prenesu u ugovore, u preuzete obaveze i u sporazume, da se veliki broj prijedloga i želja o budućem odnosu pretoči u ostvarljiva rješenja", rekao je Juncker pred eurozastupnicima u Strasbourgu.

Premijerka Velike Britanije Theresa May (Tereza Mej) treba pružiti "više jasnoće o tome kako Velika Britanija vidi svoje buduće odnose sa EU", dodao je Juncker, iako je May već precizirala svoje želje u govoru početkom ožujka kada je potvrdila riješenost da Britanija izađe iz jedinstvenog tržišta i carinske unije.

Juncker je govorio o pripremi europskog summita planiranog za 22. i 23. ožujka u Bruxellesu, kada europska dvadesetsedmorica treba usvojiti stav u pregovorima o odnosima Europske unije i Velike Britanije nakon Brexita, konkretno o komercijalnom pitanju.

Ta važna etapa pregovora sa Londonom još nije počela. Do sada su razgovori bili usmjereni na ugovor kojim se određuje odvajanje, uključujući teška pitanja kao što je račun razlaza, sudbina europskih državljana u Velikoj Britaniji i britanskih u EU i budućnost irske granice.

XS
SM
MD
LG