Dostupni linkovi

Poverenik: Neprihvatljiv odnos Vlade Srbije u slučaju analize primene zakona


Rodoljub Šabić
Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je, u pismu upućenom premijerki Ani Brnabić, odnos i postupanje Vlade u vezi sa izradom dokumenta "Analiza dosadašnje primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja", kao potpuno neprimerene i neprihvatljive sa stanovišta minimuma korektnih odnosa između državnih organa.

Poverenik u saopštenju podseća da je u izveštaju Vlade za četvrti kvartal o sprovođenju aktivnosti o primeni Akcionog plana za poglavlje 23 navedeno je da je izrađena "Analiza dosadašnje primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja", kao i da je Poverenik označen kao "partnerska institucija" u toj aktivnosti.

"Poverenik je državni organ sa centralnom ulogom u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Međutim, ne samo da nije na bilo kakav način konsultovan prilikom izrade analize, nego mu ona nije čak ni dostavljena. Da bi slika o 'ozbiljnosti' izrade analize bila kompletna treba dodati da nije konsultovano čak ni Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, inače, nadležno za nadzor nad primenom zakona", navedeno je u saopštenju.

Šabić je dodao da je o sadržini analize, budući da nikad nije javno predstavljena, informisan slučajno posredstvom nevladine organizacije koja ju je tražila i dobila po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i koja mu se obratila pitanjem - "U kom kapacitetu je Poverenik učestvovao u izradi analize?".

"Mora se konstatovati, pored doslovno skandaloznog načina izrade analize, da s tom aktivnošću u odnosu na rokove predviđene Akcionim planom (2015.) nedopustivo kasni, kao i da se 'analiza' onim što je Akcionim planom bio projektovani zadatak (privatizacija, javne nabavke, javni rashodi i donacije političkim subjektima iz inostranstva) zapravo uopšte i ne bavi", dodao je on.

Poverenik je naveo da je daleko veći problem što taj dokument "prosto vrvi" od primera "očiglednog neznanja, netačnosti i nekompetentnih pravnih stavova".

On je dodao da je u pismu premijerki ukazao na najdrastičnije primere nepoznavanja relevantnih faktičkih pravnih činjenica iz prakse, primere potpuno proizvoljnog tumačenja višegodišnjih pravnih stavova sudova i Poverenika, kao i na nekompetentne predloge za izmenu zakona koji bi za posledicu imali praktično obesmišljavanje prava na slobodan pristup informacijama.

Poverenik je u pismu izrazio potpunu indignaciju povodom postupanja Vlade u konkretnom slučaju, a pismo odgovarajuće sadržine uputio i ministarki pravde.

XS
SM
MD
LG