Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kongresni odbor: Nije bilo suradnje Trumpove kampanje s Rusijom


Slika u izlogu prikazuje američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog ruskog kolegu Vladimira Putina, Moskva

Republikanci u Odboru za obavještajne službe Zastupničkog doma Sjedinjenih Država izjavili su da su završili istragu o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine i zaključili da nije bilo suradnje između Kremlja i kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp).

Nacrt objavljenog republikanskog izvješća pohvalio je Trump, ali su ga automatski odbacile demokrate u istom tijelu. Republikanci su rekli da su se usaglasili da je Rusija pokušala izvršiti utjecaj na izbore šireći propagandu i lažne vijesti u medijima i društvenim mrežama.

Trumpove partijske kolege iz Republikanske stranke su ovim izvješćem kojeg odbacuju demokrate, osporili i nalaze svih američkih obavještajnih agencija koje su u više navrata od siječnja 2017. saopćile da je Rusija pokušala pomoći Trumpu u izbornoj trci.

Republikanci su osudili "manjakvi odgovor" demokratske administracije prije izbora te naveli da su istražili kako su izvori iz Rusije omogućili po Trumpa izuzetno negativan dosije koji je financiran iz kampanje Hillary Clinton (Hilari Klinton).

Kompletno izvješće ima više od 150 strana i sadrži više od 40 "preliminarnih zaključaka" i više od 25 preporuka. U utorak će ga komentirati demokrate, a zatim će Odbor glasovati o skidanju oznake tajnosti s izvješća kako bi bio obznanjen javnosti.

Ta istraga nije jedina koju Kongres vodi o Rusiji. Obavještajni odbor Senata također vodi svoju, neovisnu istragu, ali u njoj republikanci i demokrate surađuju u cilju zajedničkog izvješća.

XS
SM
MD
LG