Dostupni linkovi

Ministri kulture Srbije i Slovenije razgovarali o nasleđu


Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i ministar kulture Slovenije Anton Peršak razgovarali su danas u Ljubljani o pitanjima u vezi sa predmetima kulturnog nasleđa koji se nalaze u institucijama kulture u obe zemlje.

Vukosavljević i Peršak razgovarali su o jačanju saradnje u ostalim oblastima kulture i umetnosti, saopštila je Vlada Srbije.

Obe strane su izrazile spremnost da pronađu najbolji modaliteti za dalje unapređenje saradnje, navodi se u saopštenju.

U Ljubljani je održan sastanak ekspertskih grupa Slovenije i Srbije o statusu predmeta, a razgovori će biti nastavljeni na sledećem zasedanju u drugoj polovini aprila u Beogradu.

Slovenija zahteva od Srbije više od 300 umetničkih dela i istorijskih predmeta iz zbirki srpskih muzeja, zvaničnih rezidencija i državnih ustanova.

Vlasti iz Ljubljane traže više od 200 slika i skulptura, desetine muzejskih predmeta, pa i filmove "Kekec", "Bitka na Neretvi" i "Zadah tela".

Ljubljana je zatražila da im se dela vrate prema sporazumu o sukcesiji koji su potpisale sve države nalednice.

Predmet sporenja Srbije i Slovenije su i automobili Josipa Broza Tita koji su 1986. u Sloveniju otišli kao eksponati na revers, ali nikada nisu vraćeni u Beograd.

Među tim automobilima, koje Srbija potražuje, su Titov blindirani mercedes, Kadilak, Pakard, Kampanjola i Rols Rojs kabriolet.

Stručnjaci navode da bi ti automobili mogli da privuku veliku pažnju u svet automobilskih muzeja, jer se takve kolekcije retko viđaju, a neki od Titovih automobila imaju veoma zanimljive priče.

XS
SM
MD
LG