Dostupni linkovi

Rast njujorške berze ušao u devetu godinu


Rast na Njujorškoj berzi, takozvani “bull market” (tržište bikova), ušao je danas u devetu godinu, što je drugi po dužini niz dobitaka od Drugog svetskog rata.

Indeks Standard end Pur 500 posle strmoglavog pada u krizi 9. marta 2009. godine dosegao je najnižu vrednost i od tada je porastao više od 300 odsto, prenosi agencija Asošijetid pres.

Od 9. mata 2009. Njujorška berza je imala nekoliko korekcija, odnosno padova od 10 odsto nekog indeksa u odnosu na poslednju najvišu vrednost, poslednji put prošlog meseca, ali ni u jednom trenutku taj pad nije bio 20 odsto, čime se tehnički prekida "tržište bikovai nastaje "tržište medveda" (bear market).

Ako sadašnji niz rasta potraje do 21. avgusta, to će biti najduži niz dobitaka od Drugog svetskog rata, pošto će preteći "tržište bikova" koje je počelo u oktobru 1990. i završilo u martu 2000. Tokom tog perioda Standard end Pur 500 je porastao više od 400 odsto. Treći niz dobitaka po dužini je bio u posleratnim godinama, između 1949. i 1956.

Mada postoji nekoliko rizika po sadašnji niz, uključujući mogućnost visoke inflacije i trgovinskog rata usled odluke predsednika SAD Donalda Tampa o taksama na uvozni čelik i aluminijum, većina investitora veruje da nema opasnosti da sadašnje tržište uskoro postane "tržište medveda".

Kompanije imaju koristi od nedavnog zakona o porezima, dok američka privreda nastavlja rast, a nezaposlenost je na rekordno niskom nivou.

XS
SM
MD
LG