Dostupni linkovi

Vanredna vijest

STO: Žalbe na takse SAD zavise od zemalja članica


Ukoliko žele da ospore carinske barijere koje je uveo predsednik SAD Donald Tramp, zemlje članice Svetske trgovinske organizacije (STO) treba same da ulože žalbu toj instituciji, rekao je danas portparol STO u Ženevi.

Daniel Prizen odbio je da komentariše Trampovu odluku o uvođenju taksi na uvoz čelika i aluminijuma, ali je ipak podsetio da je generalni direktor te organizacije Roberto Azevedo u ponedeljak izrazio zabrinutost zbog najavljenog uvođenja tih barijera.

Prizen je ipak rekao da naredna etapa "u potpunosti zavisi od zemalja članica" STO.

"Mi ne možemo ništa automatski da pokrenemo po tom pitanju" rekao je Prizen i dodao da članovi mogu da pokrenu to pitanje preko komiteta i saveta.

On je rekao da je u sredu tokom zasedanja Generalnog saveta, što je vrhovno telo za odlučivaje STO, 18 delegacija uzelo reč da izrazi zabrinutost o tom pitanju.

Prizen je podsetio da ukoliko se članovi žale telu za rešavanje sporova postoji prvo period rasprave, koji traje obično 60 dana, zatim ukoliko dve strane nisu našle uzajamno prihvatljivo rešenje jedna od njih može da traži formiranje panela stručnjaka, što je, kako je rekao, redovna procedura za svaki spor.

"Kad jednom krenemo ovim putem biće teško vratiti se nazad. Politika oko za oko će nas sve oslepeti i ubaciti svet u recesiju", preneo je portparol reči generalnog direktora Azaveda.

XS
SM
MD
LG