Dostupni linkovi

Srbija i Hrvatska dogovorile rekonstrukciju pruge Beograd-Zagreb


Srbija i Hrvatska potpisale su Memorandum o razumevanju koji bi trebalo da rezultira rekonstrukcijom železničke pruge Beograd- Zagreb, i ubrza putnički i robni saobraćaj sa sadašnjih sedam i po sati na četiri sata.

Memorandum je s hrvatske strane potpisao ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković, a u ime srpske vlade vicepremijerka i ministarka građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Potpisivanje sporazuma ocenjeno je kao veoma važno za obe strane i kao jedan od prvih konkretnijih rezultata nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Ministar Butković ukazao je na važnost Koridora 10 za Hrvatsku, ceo region, ali i Evropsku uniju u celini, i istakao je da će taj projekat s hrvatske strane koštati oko milijardu evra.

Srbija će u rekonstrukciju deonice na svojoj teritoriji uložiti oko 250 miliona evra.

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović istakla je važnost regionalne i bilateralne saradnje na infrastrukturnim projektima i zajedničko apliciranje da bi "u sinergiji", kao zemlja članica i zemlja kandidat za članstvo, iskoristili sve šanse za korišćenje novca iz infrastrukturnih fondova EU.

XS
SM
MD
LG