Dostupni linkovi

Nemačka SPD saopštila spisak svojih ministara u novoj vladi


Hajko Mas, budući šef nemačke diplomatije
Hajko Mas, budući šef nemačke diplomatije

Nemačka Socijaldemokratska partija (SPD) saopštila je danas spisak imena šest ministara u novoj vladi kancelarke Angele Merkel, među kojima je Olaf Šolc, ministar finansija, ključno mesto koje je godinama bilo u rukama Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Kancelarka je morala u raspodeli ministarskih mesta da učini značajne ustupke socijaldemokratama kako bi zemlja izašla iz političkoj zastoja nastalog posle parlamentarnih izbora održanih krajem septembra 2017. a na kojem nijedna stranka nije osvojila većinu da sama formira vladu.

SPD je dobila šest ministarskih mesta, koja će zauzeti tri muškarca i tri žene.

Uprava stranke je danas zvanično saopštila da će Šolc biti ministar finansija koji će zameniti Volfganga Šojbela. Šolc (59) ranije je rekao da će ostati veran strogoj budžetskoj politici svog prethodnika koji je deset godina bio na toj funkciji.

Hajko Mas, dosadašnji ministar pravde, biće šef diplomatije. Mas (51) će naslediti Zigmara Gabrijela.

Svenja Šulce (49) će biti ministarka ekologije, a Katarina Barli (49) ministar pravde. Hubertus Hajl će biti ministar za rad i socijalna pitanja a Franciska Gifi ministarka za porodična pitanja.

CDU će ostati ministarstvo odbrane, koje je do sada vodila Ursula fon del Lejen i druga, kako je ocenjeno, sitnija ministarstva, dok će lider njene sestrinske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horst Zehofer biti ministar unutrašnjih pitanja.

Angela Merkel bi naredne nedelje trebalo da bude ponovo izabrana za kancelara u četvorogodišnjem mandatu.

XS
SM
MD
LG