Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sud u Đakovici oslobodio Ljimaja optužbe za ratni zločin


Ljimaj (na fotografiji) je bio optužen da je imao komandnu odgovornost za ubistvo Ramiza Hodže iz sela Belanica i Selmana Binišija iz sela Banja

Osnovni sud u Đakovici odbacio je danas optužnicu za ratne zločine protiv zamenika premijera Kosova Fatmira Ljimaja u slučaju ubistva dve osobe u opštini Mališevo tokom 1998. godine.

Specijalno tužilaštvo Kosova optužilo je Ljimaja po osnovu komandne odgovornosti za ubistvo Seljmana Binišija i Ramiza Hodže, 2. novembra 1998. godine.

Obrazlažući odluku, predsednik sudskog veća Nikol Komani kazao je da sud nije uspeo dokazima da potvrdi da je optuženi Ljimaj znao ili da je trebalo da bude upoznat da su maskirane osobe pripremile izvršenje zločina.

"Nije utvrdjeno ko su bili izvršioci (ubistva), pošto su bili maskirani, što je istaknuto i u optužnici. Shodno tome nije se uspelo utvrditi da su bili pripadnici OVK niti pod čijom su komandom bili", kazao je Komani.

On je dodao da sud nije uspeo da utvrdi da je Ljimaj imao saznanja da su maskirane osobe pripremala kriminalni akt i da je zbog toga doneo oslobadjajuću presudu.

Ljimaj je bio optužen da je imao komandnu odgovornost za ubistvo Ramiza Hodže iz sela Belanica i Selmana Binišija iz sela Banja, oboje iz opštine Mališevo.

Maskirane osobe zaustavile su Hodžu i Binišija 2. novembra 1998 godine posle čega su ih odvele u nepoznatom pravcu i ubile.

XS
SM
MD
LG