Dostupni linkovi

Na Kubi u nedelju parlamentarni izbori


Lokalni izbori u Havani
Lokalni izbori u Havani

Kuba u nedelju bira 605 poslanika u parlamentu na izborima bez iznenadjenja jer ima kandidata koliko i poslaničkih mesta, jedina razlika će biti ta što će jedan od njih biti naslednik Raula Kastra koji u aprilu odlazi s funkcije kubanskog predsednika.

Prvi put za skoro 60 godina posle ere braće Kastro, Fidela preminulog 2016. i Raula, predsednik Kube biće osoba koja nije učestvovala u revoluciji 1959. godine.

Ime Kastrovog naslednika biće poznato 19. aprila, na 57. godišnjicu od pobede tokom bitke u Zalivu svinja (Playa Giron) koju Kubanci smatraju prvim porazom "američkog jenki imperijalizma u Latinskoj Americi".

Kastro (86) ove godine obeležava deset godina na vlasti čime dolazi do isteka roka koji je sebi odredio da vodi Kubu.

Iako se ne zna Kastrov naslednik, kruže priče da bi to mogao da bude prvi potpredsednik vlade Migel Dijas Kanel (57).

Odlazeći predsednik je ranije za njega rekao da je "uvek bio prisutan da brani revoluciju i drugove iz naroda". Medjutim, Kanel je rodjen posle revolucije tako da nije deo "istorijskih ličnosti", kako navode Kubanci.

Kastro će posle odlaska s funkcije i dalje imati uticaj u donošenju odluka i ostaće na čelu Komunističke partije Kube do narednog partijskog kongresa, 2021, kada će imati 90 godina.

XS
SM
MD
LG