Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EK tuži Hrvatsku zbog opasnog odlagališta otpada


Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk

Europska komisija danas je objavila kako će dati Hrvatsku Europskom sudu pravde jer državna vlast nije uspjela riješiti problem odlagališta otpada 'Crno brdo' kraj mjesta Biljane Donje na zadarskom području. U priopćenju se navodi da Hrvatska nije poštivala europska pravila kada je u pitanju gospodarenje otpadom i tako ugrozila zdravlje građana, ali i zanemarila zaštitu okoliša. Inače, samo odlagalište nalazi se manje od 50 metara udaljeno od kuća, prenosi Jutarnji list.

- Hrvatska je trebala uskladiti pravila gospodarenja otpada do kraja 2015. godine. Iako su nam nekoliko puta obećali da će riješiti taj problem, na samom terenu nije bilo nikakvog napretka. Skoro četiri godine industrijski otpad na ilegalnom odlagalištu nije uklonjen, ali ni na pravi način deponiran, tako da je danas velika prijetnja onečišćenju podzemnih voda i zraka - navodi se u priopćenju iz Bruxellesa obrazloživši da su na otpadu veliku količine feromangana i silikomangana, a kako hrvatske vlasti nisu napravile ništa po tom pitanju, gotovo 140.000 tona potencijalno štetnog i vrlo opasnog materijala odloženog na tlu predstavlja veliku prijetnju građanima i okolišu.

- Po europskim zakonima Hrvatska je trebala poduzeti mjere zaštite podzemnih voda i sprečavanja raspršivanja štetnih čestica.

U zaključku se navodi da Europska komisija nije imala izbora nego tužiti Hrvatsku Europskom sudu pravde, jer brojna upozorenja nisu upalila...

Komisija također tuži Hrvatsku Europskom sudu pravde jer nije na vrijeme ažurirala zakone koji se odnose na sigurnost u zračnom prometu.

"Prema uredbi Europske komisije, svaka država članica mora redovito ažurirati zakone koji se odnose na sigurnost u zračnom prometu i to s ciljem da se svaka sigurnosna prijetnja na vrijeme detektira i otkloni.

Ipak, bez obzira na učestale zahtjeve Komisije, Hrvatska još uvijek nije formalno ažurirala važeće zakone i nismo imali izbora nego proslijediti slučaj Europskom sudu pravde", zaključuje se.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG