Dostupni linkovi

Hamnej: Bez pregovora sa Zapadom o prisustvu Irana u regionu


Iran neće pregovarati sa Zapadom o svom prisustvu na Bliskom istoku, izjavio je vrhovni verski vođa u Iranu ajatolah Ali Hamnej.

On je rekao da se prisustvo Irana u regionu ne tiče evropskih zemalja.

"Predstavnici evropskih zemalja dođu u Teheran i žele da pregovaraju o prisustvu Irana u regionu. Ne tiče vas se. To je naš region. Zašto ste vi ovde?", navodi se u Hamnejevom saopštenju objavljenom na njegovoj zvaničnoj internet stranici.

Hamnej je naglasio da će Iran o pitanjima prisustva u regionu razgovarati samo sa drugim državama iz regiona.

Vrhovni verski vođa Irana opisao je prisustvo američke vojske u raznim delovima sveta kao "zlonamerno i buntovno" i naglasio da Teheran neće tražiti dozvolu Vašingtona za aktivnosti na Bliskom istoku.

"Sa Amerikom ćemo razgovarati kada poželimo da budemo prisutni u Americi", naglasio je Hamnej.

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv le Drijan je prilikom posete Teheranu 5. januara izrazio podršku nuklearnom sporazumu sa Iranom iz 2015. godine, ali je pomenuo i zabrinutost SAD zbog nuklearnog programa ove zemlje i njenog uticaja u regionu.

Predsednik SAD Donald Tramp ranije je zapretio da će Vašington istupiti iz sporazuma sa Iranom ukoliko ga tri evropske zemlje potpisnice sporazuma ne "poprave" i nateraju Iran da ograniči svoj balistički program i delovanje na Bliskom istoku.

Iran poseduje jedan od navećih nuklearnih programa na Bliskom istoku i precizne projektile koji mogu da pogode teritoriju Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ranije ove sedmice u Vašingtonu je razgovarao sa Trampom o vojnim aktivnostima Teherana u regionu.

XS
SM
MD
LG