Dostupni linkovi

Predsednik Poljske izvinio se Jevrejima za progone 1968.


Istorijski muzej poljskih Jevreja

Predsednik Poljske Andžej Duda zamolio je danas za oproštaj poljske Jevreje za državnu antisemitsku hajku marta 1968, kada su komunističke vlasti obračun sa studentskim buntom protiv cenzure iskoristile da u antisemitskim progonima iz Poljske isteraju i oko 15.000 Jevreja.

"Moje pokoljenje ne snosi odgovornost za to i ne mora da se izvinjava. Pognuo sam čelo kao predsednik. Govorim onima koji su isterani - oprostite. Oprostite Poljacima, oprostite ondašnjoj Poljskoj. Koliko je velika žalost što ste nestali, tolika je žalost što ste negde drugde. Kolika je žalost što vaši uspesi nisu išli u korist Poljske", kazao je danas poljski predsednik ispred kapije Varšavskog univerziteta.

Poljska danas obeležava 50. godišnjicu razbijanja studentskih protesta protiv cenzure i za slobodu govora koji su izbili na Varšavskom univerzitetu 8. marta 1968. i proširili se na sve univerizetske centre u zemlji, posle izbacivanja studenata Adama Mihnjika i Henrika Šlajfera sa univerziteta.

Obračun sa studentima i nekim od njihovih profesora vladajuća poljska radnička komunistička stranka iskoristila je za dalje čistke u svojim redovima i nastavak antisemitske kampanje koju su poljske vlasti započele posle pobede Izraela u Šestodnevnom ratu s Egiptom i arapskim susedima 1967.

Vlasti su zloupotrebile studentske proteste i jevrejsko porekla Mihnjika i drugih iz te najaktivnije grupe da proteste prikažu i kao antipoljsku jevrejsku ujdurmu, a 19. marta šef komunista Vladislav Gomulka optužio je poljske Jevreje da su nacionalisti i kosmopoliti i kazao da je spreman da im svima da pasoše da emigriraju u Izrael.

Antisemistski duh pušten iz boce oterao je od 1968. do 1972. godine, prema raznim procenama, između 13.000 i 20.000 Jevreja, članova njihovih porodica i predstavnika poljske intelektualne elite koji su morali da se odreknu državljanstva. Oduzimani su im poljski pasoši a dobijali su pasavan u jednom pravcu - Izrael, bez prava da se vrate u Poljsku.

Andžej Duda rekao je danas da su u martu 1968. godine studenti, među kojima je posebno naglasio udeo poljskih Jevreja, od totalitarnih vlasti tražili nezavisnu domovinu bez cenzure, što komunisti nisu mogli da prihvate i brutalno su ugušili proteste.

Glavni urednik liberalnog lista Gazeta viborča, jednog od od najžešćih kritičara vlasti poljske konzervativne stranke Pravo i Pravda, jedan od vođa studentskog protesta 1968, Adam Mihnjik, upozorio je povodom obeležavanja 50. godišnjice da je antisemitizam često oružje diktatora.

"To je otrovno oružje za kojima uvek i često uspešno poseže vlast. Kada se taj duh jednom pusti iz lampe, jako teško posle može da se kontroliše. Uverio se u to Gomulka, uverio se sada i Jaroslav Kačinjski", kazao je na jednoj od debata u okviru obeležavanja godišnjice Mihnjik.

Jubilarna godišnjica studentskog bunta i antisemitske hajke koja je rezultirala poslednjom velikim emigracijom Jevreja iz Poljske pada u nezgodnom trenutku, kada je Poljska u sporu s Izraelom i SAD zbog izmena zakona o Institutu pamćenja naroda kojima se preti kaznom od tri godine zatvora za pripisivanje Poljacima krivice ili saučesništva u ratnim zločinima Hitlerove Nemačke i tokom Holokausta.

Oštra reakcija Izraela i SAD zbog bojazni da poljski konzervativci Jaroslava Kačinjskog žele da ućutkaju preživele Jevreje da govore o Poljacima koji im nisu tokom Drugog svetskog rata pomagali, već su ih pljačkali i izručivali na sigurnu smrt Gestapu ili i sami ubijali, na poljskoj strani izazvala je pojačani talas antisemitskih komentara i govor mržnje uz poruke da je trebalo 1968. sve Jevreje isterati iz Poljske.

XS
SM
MD
LG