Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Britanija: Žestoka reakcija na napad na ruskog agenta


Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad

Britanija će detaljno istražiti koji je napao bivšeg ruskog agenta i njegovu ćerku nervnim gasom – a potom će preduzeti odlučnu akciju, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad (Rudd).

Bivši dvostruki agent Sergej Skripal (66) i njegova ćerka Julija (33), nalaze se u bolnici, nakon što su u nedelju pronađeni onesvešćeni na klupi ispred šoping centra u gradu Salisburu na jugu Engleske

“Oboje su i dalje u nesvesti i kritičnom, ali stabilnom stanju”, kazala je Rad u britanskom parlamentu.

Britanski mediji i pojedini političari smatraju da ruske vlasti stoje iza napada, što je Moskva odbacila kvalifikujući to kao nervoznu, antirusku propagandu.

“Upotreba nervnog otrova na britanskoj teritoriji je drzak i bezobziran čin. To je pokušaj ubistva na najbrutalniji način i javno. Ali, iako treba da budemo rigorozni u istrazi, moramo da izbegnemo spekulacije i omogućimo policji da nastavi istraživanje čitavog slučaja”, kazala je Rad.

Međutim, nekoliko poslanika je tokom zasedanja optužilo Rusiji, tražeći ponovno otvaranje istrage smrti izbeglih Rusa u Britaniji u poslednjih nekoliko godina.

Ministarka Rad je odbacila ovakve zahteve, tražeći smirenost te da fokus treba da bude na poslednjem slučaju.

Policija je saopštila u sredu da je nervni gas upotrebljen protiv Skripala i njegove ćerke. Ona je rekla da jednom policajcu ugroženo zdravlje u tom incidentu, da je u teškom stanju, ali je svestan i može da govori.

Posle pronalaženja dvoje onesvešćenih ljudi britanske vlasti sprovele su akciju dekontaminacije tog mesta.

Sergej Skripal je 2006. osuđen zbog špijunaže za britansku obaveštajnu agenciju MI6. On je osuđen u Moskvi na 13 godina zatvora i oslobođen je 2013. u razmeni špijuna.

XS
SM
MD
LG