Dostupni linkovi

Goran Samardžić podnio ostavku u Buybooku


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Goran Samardžić, književnik i suvlasnik Buybooka, podnio je ostavku na svim pozicijama u ovoj izdavačkoj kući nakon reakcije javnosti na poruke koje je poslao novinarki i blogerki Jeleni Kalinić.

„Koliko smo seksističko društvo najbolje saznamo na vlastitom primjeru, misleći da je šala ono što je ozbiljna uvreda. Izvinjavam se Jeleni Kalinić i cjelokupnoj javnosti zbog seksizma. Svjestan kakvu sam štetu učinio, povlačim se sa svih pozicija u Izdavačkoj kući Buybook,“ napisao je Samardžić na svom Facebook profilu par dana nakon što su poruke koje je Kalinić objavila na društvenim mrežama podstakle nekolicina autora da se povuku iz saradnje sa Buybookom.

Samardžić koji je ranije u izjavi za Slobodnu Evropu izrazio kajanje zbog poruke koju je poslao te rekao da je kao javna ličnost treba da misli o svakoj riječi koju napiše.

„Kao pisac to radim u knjigama. Pogrešno shvaćeno, glupo, naivno s moje strane ispalo, štetočinski po žene,“ izjavio je Samardžić.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana žena, iz Sarajevskog otvorenog centra (SOC) osvrnuli su se na ovaj slučaj seksualnog uznemiravanja.

"Javno je zatražio izvinjenje, direktno od žene kojoj je slao seksističke poruke i koju je uznemiravao, ali i od cjelokupne bh. javnosti. Ovaj presedan nas je podsjetio da jasnim i javnim pozivanjem na odgovornost možemo utjecati na stvaranje novih praksi i odgovora na seksizam i kršenje ljudskih prava," stoji u saopštenju SOC-a.

Iz Sarajevskog otvorenog centra su također podsjetili da se u Bosni i Hercegovini u oktobru održavaju izbori kao i to da "glas na biračkom mjestu može biti snažan i koga god da izaberete, ne zaboravite da će vam trebati odgovarati za taj glas, u najmanju ruku na način na koji je odgovarao i Goran."

XS
SM
MD
LG