Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik odgovorio Komarici na kritiku zbog crkava u RS


Biskup Franjo Komarica

Banjalučki biskup Franjo Komarica rekao je da su skoro sve katoličke crkve i druga crkvena imovina uništeni u proteklom ratu u BiH, te da se njihova obnova sporo odvija.

"Ponovna izgradnja se odvija sporo zbog birokratije Milorada Dodika koji ne daje dozvole ili se molbe prikazuju kao nekompetentne", rekao je Komarica.

On je dodao da nema ni novca za ponovnu izgradnju crkava, jer međunarodna pomoć, kako kaže, ne dolazi u njegovu biskupiju.

Komarica je za austrijski list Kurir rekao da ne razumije evropske političare koji samo gledaju i ne preduzimaju ništa kada je riječ o nepoštivanju religijskih prava, prenosi sarajevski portal Vijesti.

"BiH je lakmus papir za principe Evropske unije. Kod nas nema ni pravde ni pravne države", smatra banjalučki biskup.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik reagovao je, rekavši Srni da izjave banjalučkog biskupa Franje Komarice ne služe poboljšanju kvaliteta života ni rimokatolika ni drugih građana u RS, te da samo unose bespotreban nemir na prostor koji vapi za mirom i izgradnjom povjerenja.

"Cijeneći činjenicu da je biskup Franjo Komarica crkveni velikodostojnik i da može da izražava zabrinutost, opravdanu ili neopravdanu, svejedno, položajem svoje pastve, odlučio sam da ne komentarišem njegove učestale netačne, tendencozne i, na momente, zlurade navode. Ovom prilikom bi mu samo poručio da prestane da koristi ime Republike Srpske i moje lično ime u ostvarivanju svojih ambicija", rekao je Dodik na pitanje Srne da prokomentariše tvrdnju Komarice da se "ponovna izgradnja crkava odvija sporo zbog birokratije Milorada Dodika".

Predsjednik Srpske je naglasio da su rimokatolici, kao i pravoslavci i muslimani građani Republike Srpske i potpuno ravnopravni u ostvarivanju svojih prava, te da će tako i ostati.

"Opservacije biskupa Komarice ne služe poboljšanju kvaliteta života ni rimokatolika ni drugih građana. One unose samo bespotreban nemir na prostor koji vapi za mirom i izgradnjom povjerenja. Za razliku od njega, vlasti Republike Srpske svakodnevno rade na unapređenju kvaliteta života svojih građana, ne gledajući na njihovu nacionalnost ili vjeroispovjest", istakao je Dodik.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG