Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gradonačelnik Prištine napustio Samoopredelenje


Špend Ahmeti

Gradonačelnik Prištine i jedan od najuticajnijih članova rukovodstva Samoopredelenja, Špend Ahmeti je podneo ostavku na sve funkcije u stranci. "Od danas nisam deo Samoopredelenja", napisao je Ahmeti u pismu koje je upućeno medijima.

U pismu Ahmeti ističe da je poslednjih sedam godina sa puno volje bio angažovan u stranci.

"Zajedno smo postigli izuzetne uspehe i zajedno sa građanima Kosova smo se borili protiv štetnih procesa. Zajedno smo uspeli da ubedimo 200 hiljada građana da je promena neophodna i moguća. Solidarnost, program i spremnost da se sve dovede u pitanje zarad dobrobiti svih građana su bili najsnažniji stubovi političkog aktivizma Samoopredelenja“, napisao je Ahmeti.

"Poslednjih meseci sam posmatrao raspravu koja je nanela nepopravljive štete Samoopredelenju, koju ni njeni najveći neprijatelji nisu mogli da dizajniraju niti zamisle. Čak i danas ne mogu da verujem da se ova rasprava događala između ljudi koji su bili spremni da umru jedni za druge", napisao je Ahmeti.

Razlog zašto napušta stranku prema njemu je činjenica da Samoopredelenje nije više ona stranka u koju se učlanio.

"Nesporazumi su oštetili duh, poverenje i ciljeve. Više ne verujem da je organizacija spremna za brze promene, u najmanju ruku ne u skladu sa mojim stavovima i verovanjem", smatra Ahmeti.

Inače, Ahmeti je drugi od tri gradonačelnika, članova Samoopredelenja, koji je napustio stranku. Pre njega, to je učinio i gradonečalnik Kosovske Kamenice.

Ostavke na sve funkcije u Samoopredelenju podnelo je više od deset poslanika Skupštine Kosova koji su stranci na parlamentarnim izborima doneli više od 70 odsto glasova. Među njima su bivši predsednik, trojica bivših potpredsednika, bivši generalni sekretar stranke i drugi vrlo uticajni članovi.

XS
SM
MD
LG