Dostupni linkovi

Protest EU upućen u Požegu


Slađana Petrović Varagić
Slađana Petrović Varagić

Prekidanje javnog vređanja i klevetanja bivše direktorke Kulturnog centra Požege Slađane Petrović Varagić zatražila je radna grupa Evropske unije koja se bavi kršenjem ljudskih prava u oblasti umetnosti.

Gradonačelnik Požege, na zapadu Srbije, Milan Božić pre dve godine, smenio je Varagić ubrzo po preuzimanju dužnosti.

Za direktorku Kulturnog centra Požege Varagićka je bila izabrana konkursom. Iako je odlukom Apelacionog suda trebalo da bude vraćena na to mesto, Skupština opštine, na Božićev predlog, donela je odluku o ukidanju Kulturnog centra.

"Nastavak iznošenja kleveta i uvreda upućenih Slađani Petrović Varagić, kako na ličnom, tako i na profesionalnom planu, kao i različiti načini da se ona ućutka, smatraće se kršenjem međunarodnih zakona o ljudskim pravima", poručila je grupa Arts Rights Justice u pismu koje je uputila Božiću i predsednici Skupštine opštine Požega Zorici Mitrović.

U izjavi za RSE Varagić je potvrdila da ju je sredinom prošle sedmice kontaktirala radna grupa Evropske unije Arts Rights Justice:

"Oni su pored mog slučaja obradili još pet slučajeva kršenja prava umetnika i kulutrnih radnika u Srbiji. Moj slučaj im je bio posebno zanimljiv kao slučaj koji je imao sudski epilog. Oni su ga zapravo obradili i poslali dalje u Ujednjene nacije. Ono što je za njih kao pravnike iz radne grupe bilo na neki način možda i nezamislivo u jeste da postoje presude koje nisu ispoštovane, a naročito im je bio nezamisliv kasniji razvoj sitaucije, da je ta ustanova kulture ukinuta, da sam dobila otkaz, da je u novoosnovanoj sportsko-kuturnoj ustanovi moje radno mesto ukinuto", navodi Varagić.

"Odluka ove radne grupe Evropske unije da ovo pismo pošalje svim nivoima vlasti u Srbiji došla je s nakon poslednjih napada i uvreda koje su izrečene od strane predsednice Skupštine opštine Požege Zorice Mitrović na lokalnoj televiziji Požega početkom februara", rekla je Varagić.

Naime, prilikom jednog od nastupa Zorica Mitrović se javno zapitala: "Šta je ostalo iza te nesrećne žene", misleći na Varagić.

Na apel radne grupe Evropske unije do sada nisu reagovali predstavnici opštinske vlasti u Požegi, niti bilo ko iz republičke vlasti. Nije se oglasilo ni Ministarstvo kulture.

Pismo je inače upućeno, osim predstavnicima lokalnih vlasti u Požegi, i: predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, zaštitniku građana Zoranu Pašaliću, ministru kulture i informisanja u Vladi Srbije Vladanu Vukosavljeviću, direktoru Muzeja savremene umetnosti Beogradu Slobodanu Nakaradi stručnoj i široj javnosti.

XS
SM
MD
LG