Dostupni linkovi

BiH: Optužnica protiv pomagača Zemunskog klana 


Tužilaštvo BiH saopštilo je da je podiglo optužnicu protiv Gligić Bore (rođenog 1969. godine u Tuzli, državljanina BiH i Srbije) i Milanović Igora (rođenog 1987. godine u Lazarevcu, državljanina Srbije, zbog pomaganja Zemunskom klanu, osiguravanjem lažnih isprava.

"Optuženi se terete da su počinjenjem krivičnih djela, u okviru organizovane kriminalne grupe vršili krađu identiteta građana i omogućili osobama iz kriminalnog miljea izradu nezakonitih ličnih dokumenata CIPS, sa stvarnim podacima drugih osoba, čime su pripadnicima kriminalnog miljea iz Srbije, Crne Gore i Bugarske, među kojima i pripadnicima tzv. Zemunskog klana, omogućili lažne identitete u najmanje oko 50 slučajeva", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Kako je saopšteno, "prema prikupljenim dokazima, prilikom izvršenja krivičnih djela, optuženi su zajedno sa drugim pripadnicima organizirane kriminalne skupine, pronalazili podatke o državljanima BiH, koji već dugo ne žive u Bosni i Hercegovini, te koji nisu podnosili zahtjeve za lične dokumente BiH, kako bi počinjenjem krivičnih djela zloupotrijebili njihov identitet."

U optužnici je precizirano ukupno 49 nezakonitih dobijanja ličnih dokumenata, u kojima su optuženi zajedno sa drugim osobama, aktivno učestvovali u omogućavanju krivotvorenja identiteta, kako bi se osobe iz kriminalnog miljea, mogle skrivati od policijskih organa i putovati preko granice izbjegavajući raspisane potjernice.

XS
SM
MD
LG