Dostupni linkovi

Inzko: Hitno usvojiti izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH


Valentin Inzko

Predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da hitno usvoji izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH "kojima se omogućuje potpuno provođenje državne jurisdikcije u krivičnim predmetima i koje su u skladu s međunarodnim standardima borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala", prenosi Fena.

"BiH treba biti u mogućnosti da ispuni svoje obaveze utvrđene Ustavom. Krivično procesuiranje kršenja zakona i procesuiranje krivičnih djela koja ugrožavaju neke od osnovnih vrijednosti koje država treba štititi putem krivičnog zakona, je jedna od tih obaveza", izjavio je visoki predstavnik.

Odgovarajući na upit o osnovanosti straha da bi pravosudni sistem mogao biti paraliziran kada je u pitanju procesuiranje najtežih i najkompleksnijih krivičnih djela i korupcije, Inzko je kazao da krivična legislativa BiH mora jačati mogućnosti za borbu protiv kriminala, a ne imati za cilj da onemogući državu u provođenju svoje jurisdikcije i ispunjenju obaveze očuvanja pravnog poretka.

Postizanje ovog cilja bi, ističe Inzko, bio neupitan signal domaćih organa vlasti da su iskreni u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini, i da su iskreni u namjeri da slijede međunarodne standarde.

Ustavni sud BiH nije usvojio odluku o neprovođenju svoje odluke o neustavnosti nekoliko odredbi Zakona o krivičnom postupku BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, s obzirom da oni nisu bili izmijenjeni u roku od šest mjeseci. Rečeno je da će Sud o tom pitanju razgovarati na svojoj narednoj sjednici koja bi mogla biti održana 23. marta.

XS
SM
MD
LG