Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Al-Zatari pozvao Damask da poštuje primirje


Istočna Guta

Humanitarni koordinator Ujedinjenih naroda (UN) Ali al-Zatari (Al-Zaatari) pozvao je sirijsku Vladu da poštuje primirje u istočnoj Guti, kako bi se omogućio ulaz humanitarnog konvoja, prenijeli su sirijski mediji.

On je pozvao vlasti u Damasku da omoguće da se u četvrtak u istočnu Gutu (Ghouta) dostave medicinska sredstva, čije je dopremanje onemogućeno u ponedjeljak, 5. marta.

Reuters prenosi da je Al-Zaatari u utorak poslao pismo zamjeniku sirijskog ministra vanjskih poslova Fajsalu Mekdadu (Faisal).

Konvoj humanitarne pomoći je u ponedjeljak stigao u područje istočne Gute prvi put od kada su sredinom prošlog mjeseca snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada (Bashar al-Assad) započele napade i bombardovanje radi preuzimanja kontrole nad ovim područjem.

Nakon ulaska u istočnu Gutu, istovaranje humanitarne pomoći prekinuto je uslijed vojne operacije sirijske vojske.

Od početka godine, samo dva konvoja humanitarne pomoći stigla su u istočnu Gutu, gdje je, kako tvrdi UN, još prije početka operacije sirijske vojske, već ponestajalo hrane i medicinskih sredstava za oko 400.000 mještana.

Vijeće sigurnosti UN-a je 24. februara usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva jednomjesečno primirje u Siriji.

Rusija je pozvala na provođenje petosatnog primirja svakog dana u istočnoj Guti, ali su se napadi snaga sirijske Vlade nastavili.

XS
SM
MD
LG